Sondaje 6

Din ceea ce stiu pana in prezent despre UMK, daca un prieten ar dori sa studieze la o Universitate privata si mi-ar cere parerea in privinta UMK
 
Rolul parlamentelor nationale in Uniunea Europeana a zilelor noastre, in lumina constitutionalismului multinivel

Kinga Anetta Trufan [1]

Rezumat

Tratatul de la Lisabona a acordat prerogative semnificative pentru Parlamentul European, ca parte a efortului de a face Uniunea Europeană mai democratică, mai eficientă şi mai transparentă, şi de a plasa cetăţenii în centrul proiectului european. Extinderea procedurii de co-decizionale (în continuare cunoscuta sub numele de"procedură legislativă ordinară") a îmbunătăţit statutul Parlamentului European, ca putere legislativă, oferindu-i mai multă influenţă în anumite domenii, inclusiv domenii în care rolul său era anterior absent sau limitat - cooperarea judiciară în materie penală, cooperarea poliţienească, precum şi în mai multe aspecte ale politicii comerciale şi agricole.

Tratatul de consacră practica bine stabilită a cadrului financiar multianual, care necesită aprobarea Parlamentului, şi creează un echilibru între rolul Parlamentului şi cel al Consiliului, în adoptarea bugetului Uniunii Europene.Acordurile internaţionale în domeniile supuse procedurii legislative ordinare necesită, de asemenea, avizul Parlamentului European.

Tratatul de la Lisabona consolidează rolul parlamentelor naţionale, care vor putea să participe mai activ în modul de funcţionare a Uniunii. Ele câştiga mai multă influenţă asupra politicii mecanismele de evaluare în domeniul libertăţilor, al securităţii şi al justiţiei, precum şi al procedurilor de revizuire a tratatului. Cel mai semnificativ, ele au dobândit competenţe pentru a monitoriza respectarea principiilor subsidiarităţii şi proporţionalităţii în domeniile care nu intră în competenţa exclusivă a U.EParlamentele naţionale continua să fie o sursă importantă de legitimitate a instituţiilor şi politicilor europene.


Cuvinte cheie: Tratatul de la Lisabona, parlamente nationale, subsidiar, IPEX, scrutin 


[1] Dna. Kinga Anetta Trufan- avocat in Bucharest, Romania.

Contact: Tel +40 745 015.512; E-mail: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

Download


Ultima actualizare în Miercuri, 07 Septembrie 2011 08:50