Sondaje 6

Din ceea ce stiu pana in prezent despre UMK, daca un prieten ar dori sa studieze la o Universitate privata si mi-ar cere parerea in privinta UMK
 
FEDERALISME ET DEMOCRATIE. ETUDE SUR L'IMPACTE DES STRUCTURES FEDERATIVES SUR L'EQUILIBRE DES POUVOIRS

Autor: Maria ORLOV

Editura:  Institutul European

Cod ISBN: 978-973-611-508-0, pp. 49-58

Rezumat:

Lumea anului 2007 nu mai seamănă cu societatea secolului XX. Căderea zidului Berlinului şi evoluţia statelor Europei de Est au transformat democraţia şi globalizarea în ideile fundamentale ale modelului politic mondial. Dar tocmai acest model, triumfător timp de aproape un deceniu, şi-a găsit contestatari sângeroşi odată cu atacurile teroriste de la New York, Londra şi Madrid. Democraţia este, fără îndoială, cea mai bună soluţie politică pe care o cunoaştem. Cu toate acestea, o globalizare care uniformizează fără discernământ şi fără respect pentru particularităţile popoarelor şi culturilor face aproape inutile avantajele democraţiei pentru acele popoare care, îmbrăţişând modelul democratic fără vreo adaptare, îşi pierd identitatea şi tradiţiile seculare.

Se poate deci afirma că cea mai importantă provocare a timpurilor noastre este găsirea unei modalităţi de a concilia tradiţia şi modernitatea. Astfel, regăsim astăzi una dintre ideile fondatoare ale societăţii moderne, o idee care, la origine, era strâns legată de democraţie: federalismul. Federalismul este, neîndoielnic, corectivul necesar şi care respectă diferenţa şi diversitatea – respect necunoscut, din păcate, de cele mai multe ori, într-o globalizare întemeiată pe omogenitate, dar atât de necesar democraţiei. Cu toate acestea, acest paleativ al inconvenientelor sistemelor amintite stârneşte deseori controverse la fel de aprinse ca cele ce înconjoară ideea de globalizare, contestatarii invocând acelaşi respect pentru diversitate şi pentru specificul naţional. Deseori federalismul  ne este pictat în culorile cele mai sumbre – duşman absolut al statului unitar şi al consensului naţional. Acesta este discursul obişnuit al politicienilor naţionalişti care nu cunosc şi – în consecinţă – se tem de un sistem politic construit să accepte şi să ocrotescă individul, ideile şi alegerile sale.

Într-adevăr, trebuie să acceptăm că nu există şi nu poate exista vreun sistem politic perfect ori capabil să vindece toate relele. Federalismul, în forma sa ideală, este menit să amenajeze partajul şi distribuţia forţelor politice în aşa fel încât să răspundă aspiraţiilor colective, păstrând totodată diversitatea situaţiilor, opţiunilor şi apartenenţelor, respectând identităţile şi asigurând permanenţa individualităţii. Dar tocmai acest respect pentru individ şi diferenţă cere câteodată abandonarea proiectelor politice aflate în conflict insurmontabil cu istoria şi poate chiar cu esenţa, cu sufletul unui anumit popor. Federalism sau stat unitar, aceasta rămâne alegerea exclusivă a naţiunilor şi nimeni nu este îndreptăţit să impună o soluţie care ar contrazice aspiraţiile poporului său.

Download

Ultima actualizare în Miercuri, 07 Septembrie 2011 10:52