Sondaje 6

Din ceea ce stiu pana in prezent despre UMK, daca un prieten ar dori sa studieze la o Universitate privata si mi-ar cere parerea in privinta UMK
 
QUELQUES CONSIDERATIONS CONCERNANT LES RAPPORTS ENTRE LE POUVOIR EXECUTIF ET LE POUVOIR LEGISLATIF

Autor: Dana APOSTOL TOFAN

Editura:  Institutul European

Cod ISBN: 978-973-611-597-4, pp. 11-18

Rezumat:

Comunicarea îşi propune să surprindă câteva din aspectele esenţiale ce vizează raporturile dintre Parlament şi puterea executivă compusă, de regulă, din şeful statului şi premier. Este subliniată o idee unanim acceptată în doctrina de drept public contemporană, potrivit căreia rolul guvernului a sporit continuu în ultimele decenii, în majoritatea statelor occidentale, accentuându-se însă diverse forme de control parlamentar asupra activităţii acestuia.

Sistemul constituţional românesc se încadrează în linii mari în  specificitatea evoluţiei societăţii contemporane, funcţionând şi la noi, ca în alte state occidentale, precum Franţa, instituţia delegării legislative, ce rezumă în esenţă, dreptul acordat Guvernului de a adopta acte cu forţa juridică egală cu a legii, numite ordonanţe, în anumite limite şi cu respectarea unor condiţii. În plus, este consacrată expres, prin Constituţia României, şi posibilitatea angajării răspunderii Guvernului pentru un program, o declaraţie de politică generală sau un proiect de lege.

Download

Ultima actualizare în Miercuri, 07 Septembrie 2011 10:45