Sondaje 6

Din ceea ce stiu pana in prezent despre UMK, daca un prieten ar dori sa studieze la o Universitate privata si mi-ar cere parerea in privinta UMK
 
LE ROLE DES COURS CONSTITUTIONNELLES DANS LES SCRUTINS POLITIQUES

Autor: Snejana SULIMA

Editura:  Institutul European

Cod ISBN: 978-973-611-684-1, pp. 115-124

Rezumat:

Printre principiile patrimoniului electoral european figurează stabilirea unor garanţii procedurale pentru organizarea alegerilor. Una dintre aceste garanţii se referă la existenţa unui sistem de recurs pentru contestarea eventualelor iregularităţi legate de scrutine, atât pentru actele desfăşurate de-a lungul procesului electoral, dar mai ales privind influenţa acestor iregularităţi asupra rezultatelor alegerilor.

Una dintre soluţiile adoptate de ţările democratice este tratarea contestaţiilor electorale de către un tribunal ordinar, special sau constituţional, fie în primă instanţă, fie cel puţin în recurs.

Având în vedere obiectul său specific, justiţia electorală poate avea un puternic caracter politic, din acest motiv intervenţia unui organ independent, cum este Curtea constituţională, ar putea aduce un plus de imparţialitate şi de obiectivitate indispensabile judecăţii. Prin urmare, unele dintre democraţiile consacrate care au optat pentru implicarea judecătorului constituţional în alegeri au urmărit exact aceste scopuri. Ţările în curs de democratizare au preluat apoi aceeaşi schemă instituţională încercând în acelaşi timp sa adapteze modelul urmărit situaţiilor lor specifice.

Download

Ultima actualizare în Joi, 30 Septembrie 2010 13:26