Sondaje 6

Din ceea ce stiu pana in prezent despre UMK, daca un prieten ar dori sa studieze la o Universitate privata si mi-ar cere parerea in privinta UMK
 
LE POUVOIR DECISIONNEL DE LA COUR CONSTITUTIONNELLE

Autor: Roxana PRISACARIU

Editura:  Institutul European

Cod ISBN: 978-973-611-684-1, pp. 69-74

Rezumat:

Pornind de la revizuirea constituţională din 2003, articolul analizează efectul general obligatoriu al deciziilor Curţii Constituţionale.

Având în vedere diferenţele de opinii pe acest subiect între Curtea Constituţională şi fosta Curte Supremă de Justiţie, actuala Înaltă Curte de Casaţie şi Justiţie, la revizuirea constituţională din 2003 s-a decis modificarea articolului 145 din Constituţie, actualul articol 147.

Evoluţia jurisprudenţei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, mai cu seamă Decizia nr. 2307 din 4 iunie 2008 a Secţiei de Contencios administrativ şi fiscal, demonstrează persistenţa aceleiaşi diferenţe de interpretare a Constituţiei, ridicând un semn de întrebare asupra capacităţii sistemului jurisdicţional românesc de a funcţiona în parametrii în care a fost conceput.

Necesitatea stabilirii priorităţii de aplicare a deciziilor celor două instanţe (Curtea Constituţională şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie), a conţinutului şi a sferei autorităţii de lucru judecat în cazul unui conflict pozitiv de competenţă între cele două curţi reprezintă concluzia pe care o propune articolul.

Download

Ultima actualizare în Miercuri, 07 Septembrie 2011 10:18