Sondaje 6

Din ceea ce stiu pana in prezent despre UMK, daca un prieten ar dori sa studieze la o Universitate privata si mi-ar cere parerea in privinta UMK
 
EXECUTAREA DE CATRE ROMANIA A SENTINTELOR CURTII EUROPENE A DREPTURILOR OMULUI, PRIVIND OBLIGATIA PLATII INDEMNIZATIEI DE SATISFACTIE ECHITABILA

Autor: Corneliu-Liviu POPESCU

Editura:  Cugetarea

Cod ISSN: 1221-4876, pp.72-85

Rezumat:

Pe baza Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, care este un act juridic direct aplicabil în dreptul intern român, cu o forţă constituţională şi supralegislativă, ca şi din Ordonanţa Guvernului nr. 94/1999, Statul român este obligat să execute sentinţele definitive de condamnare aplicate împotriva sa de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, mai ales în ce priveşte plata îndemnizaţiei de satisfacţie echitabilă.

Sentinţa definitivă de condamnare privind îndemnizaţia de satisfacţie echitabilă este executorie. Plata se face pe baza dispoziţiei ministrului de justiţie, din bugetul Ministerului Finanţelor publice, într-un interval stabilit prin sentinţă de Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Refuzul executării sentinţelor definitive de condamnare emanate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului angajează responsabilitatea juridică internaţională s Statului român, sub forma de interese, precum şi sancţiuni politice, care pot merge până la excluderea din Consiliul Europei.

Pe plan intern, neexecutarea sau executarea tardivă a sentinţelor definitive de condamnare a României de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, angajează responsabilităţi juridice ale persoanelor vinovate şi dă naştere dreptului de regresiune a Statului împotriva acestor persoane pentru a recupera prejudiciul suferit.

Ultima actualizare în Joi, 15 Septembrie 2011 07:25