Sondaje 6

Din ceea ce stiu pana in prezent despre UMK, daca un prieten ar dori sa studieze la o Universitate privata si mi-ar cere parerea in privinta UMK
 
NATURA INTERPRETARII CONSTITUTIONALE A DIVERSELOR ORGANE ALE STATULUI. O APOLOGIE REALISTA A JUSTITIEI CONSTITUTIONALE

Autor: Yoichi HIGUCHI

Editura:  Cugetarea

Cod ISSN: 1221-4876, pp. 153-160

Rezumat:

Articolul comportă două părţi, tratând problema modului de interpretare a dreptului constituţional de către diferitele organe ale statului.

În prima parte este expus răspunsul dat de trei jurişti francezi la întrebarea „ce este dreptul pozitiv”: Gaston Jèze, René Capitant şi Marcel Waline. „Interpretarea autentică” a dreptului pozitiv face obiectul a trei concepţii: exegetică, conform căreia interpretarea este strict textuală; voluntaristă, care presupune intervenţia voinţei creatoare a celui care interpretează legea; concepţia elitistă, care contează pe capacitatea intelectuală şi morală a juristului interpret.

În partea a doua, autorul se referă la propria sa ţară, Japonia, şi mai ales la delimitarea dintre competenţele Împăratului şi cele ale fiecărui organ al statului care aplică legea, dar şi la răspunderea fiecărui individ în parte, referindu-se, în acest sens, la avocat, a cărui interpretare eronată a legilor poate duce la un rezultat contrar.

Ultima actualizare în Joi, 15 Septembrie 2011 08:16