Sondaje 6

Din ceea ce stiu pana in prezent despre UMK, daca un prieten ar dori sa studieze la o Universitate privata si mi-ar cere parerea in privinta UMK
 
EXIGENTELE STATULUI DE DREPT ASA CUM REZULTA DIN CONSTITUTIILE UNOR STATE EUROPENE

Autor: Crina VERGA

Editura:  Cugetarea

Cod ISSN: 1221-4876, pp. 121-136

Rezumat:

Lucrarea de faţă prezintă un concept larg utilizat astăzi în cadrul unui stat democratic – statul de drept. Se analizează conţinutul acestui principiu punându-se în evidenţă sensurile conferite lui de autori germani, francezi, fiind subliniată şi concepţia anglo-saxonă cu privire la statul de drept. De asemenea, sunt menţionate şi opiniile celor mai importanţi autori din România în legătură cu noţiunea analizată.

Materialul conturează o serie de exigenţe ale statului de drept aşa cum au fost ele desprinse din literatura juridică – respectarea separaţiei puterilor în stat, prevederea şi garantarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, o ordine juridică ierarhică şi coerentă, care să plaseze legea pe treapta cea mai de sus în cadrul izvoarelor de drept, stabilirea unor modalităţi greoaie de revizuire a constituţiei.

Sunt puse în evidenţă câteva dintre cerinţele care se impun a fi respectate pentru a putea vorbi de existenţa unui stat de drept, în conformitate cu prevederile constituţionale ale unor state din Uniunea Europeană şi cu practica politică a acestora.

Ultima actualizare în Joi, 15 Septembrie 2011 08:15