Sondaje 6

Din ceea ce stiu pana in prezent despre UMK, daca un prieten ar dori sa studieze la o Universitate privata si mi-ar cere parerea in privinta UMK
 
STATUL, COMUNITATILE AUTONOME SI RELATIILE INTERNATIONALE IN CONSTITUTIA SPANIEI

Autor: Francisco Fernandez SEGADO

Editura:  Cugetarea

Cod ISSN: 1221-4876, pp. 17-40

Rezumat:

Tradiţionala idee a monopolului statului în domeniul relaţiilor internaţionale a avut ca efect imposibilitatea colectivităţilor publice infra-etatice de a acţiona în acest domeniu, observaţie ce se referă, în special, la statul federal sau compus. Trebuie să ţinem cont de un ansamblu divers de circumstanţe de natură foarte diferită pentru a nuanţa această poziţie tradiţională, una dintre ele, poate cea mai importantă, constituind-o schimbarea rolului Dreptului internaţional : Dreptul internaţional ca drept de coexistenţă a cedat pasul Dreptului internaţional ca drept de cooperare. Este motivul pentru care nu se poate spune că orice relaţie externă pune în joc suveranitatea statului, afectând, inevitabil, principiul unităţii lui.

Art. 149.1.3. din Constituţia Spaniei atribuie statului competenţa exclusivă în domeniul relaţiilor internaţionale. Iniţial această normă a fost interpretată în favoarea statului de o manieră extrem de rigidă, dar ulterior Curtea Constituţională a Spaniei şi-a nuanţat poziţia, apreciind că nu este cazul să considerăm că materia „relaţiilor internaţionale” se extinde asupra oricărui tip de activitate care are o legătură cu exteriorul, pentru că o astfel de interpretare extensivă ar sfârşi prin a atribui statului orice măsură sau acţiune ce are o anume incidenţă asupra relaţiilor externe, fie şi una foarte îndepărtată, ajungându-se la o restructurare a sistemului constituţional, chiar la o distribuire de competenţă între stat şi comunităţile autonome.

Ultima actualizare în Joi, 15 Septembrie 2011 08:35