Sondaje 6

Din ceea ce stiu pana in prezent despre UMK, daca un prieten ar dori sa studieze la o Universitate privata si mi-ar cere parerea in privinta UMK
 
Nicolae Titulescu si relatiile romano-sovietice (1936)

Autor: Marius HRISCU         

Editura:  CUGETAREA

Cod ISSN: 1221-4876, pp. 281-286

Rezumat:

Negocierile cu privire la incheierea unui tratat de asistenta reciproca reprezinta un moment important in istoria relatiilor romano-sovietice, avand ca protagonisti pe ministrii de externe Nicolae Titulescu and Maksim Litvinov. Nicolae Titulescu considera alianta romano-sovieta a fi o continuare a tratatelor franco-sovietice si cehoslovaco-sovietice, intrucat Romania semnase tratate similare cu cele doua state. Prin semnarea acestui tratat, ministrul roman de externe a intentionat sa impiedice Uniunea Sovietica sa continue politica de cucerire a teritoriilor romanesti, care incepuse in timpul epocii tariste. Astfel, tendintele revizioniste ale Bulgariei, Ungariei, Germaniei, si Italiei s-ar fi diminuat, consolidansu-se de asemenea, sistemul de securitate colectiva. 

In data de 21 iulie 1936, la Montreaux, Nicolae Titulescu si Maksim Litvinov au incheiat Protocolul  care includea principiile de baza ale unui viitor tratat de asistenta reciproca romano-sovietic. La Montreaux, nu a fost posibila incheierea propriu-zisas a acestui tratat, Litvinov declarand ca nu a fost imputernicit de guvernul sovietic sa semneze acest document. De fapt, Uniunea Sovietica n u avea in plan semnarea unui astfel de tratat cu Romania, deoarece aceasta ar fi presupus recunoasterea Nistrului precum granita romaneasca de catre sovietici si, implicit, unirea Romaniei cu Basarabia, situatie ce era de neacceptat. Stalin a dorit intotdeauna sa reocupe Basarabia. Titulescu nu a realizat faptul ca politica promovata de Stalin era cu doua fete. A crezut ca Moscova este un partener de incredere in viata politica internationala, opinie ce o impartaseau, de altfel, si alte state europene.

Download

Ultima actualizare în Luni, 19 Septembrie 2011 11:44