Sondaje 6

Din ceea ce stiu pana in prezent despre UMK, daca un prieten ar dori sa studieze la o Universitate privata si mi-ar cere parerea in privinta UMK
 
Deconstructie si idealuri politice in era globalizarii

Autor: Nicoleta MIHAILESCU          

Editura:  CUGETAREA

Cod ISSN: 1221-4876, pp. 227-235

Rezumat:

Prezentul devine, pentru ideologiile privind globalizarea, la fel de semnificativ ca si viitorul. Tradand excesul de idealuri tehnocrate, o parte din dezbaterile contemporane li se opun, propunand proiecte ecologice si anti-consumeriste. 

Retragerea statului sau diminuarea autoritatii sale reprezinta o tema care contribuie la ideologiile globaliste. Prevalenta tendintelor catre deteritorizarea puterii este laitmotivul discursurilor ce proclama anacronismul statului-natiune si dictatura a ceea ce numim "piata mondiala", in care autoritatea este difuza, iar puterea nu mai este relationala, ci structurala, necentralizata, fiind redirectionata de la cabinetele diplomatilor, catre birouri multinationale. Politica este inlocuita de economie, iar interesul major raman activitatile neobosite ale consumerismului. Politica se ghideaza dupa sloganul "Gandeste global, actioneaza local!". Proximitatea nu mai este politica sau teritoriala, ci economica si simbolica. In ciuda faptului ca sunt multe voci care anunta ca disparitia statului este un simplu "mit", diminuarea puterii sale este reala, pe baza ei construindu-se noile proiecte de globalizare.

Download

Ultima actualizare în Sâmbătă, 17 Septembrie 2011 09:56