Sondaje 6

Din ceea ce stiu pana in prezent despre UMK, daca un prieten ar dori sa studieze la o Universitate privata si mi-ar cere parerea in privinta UMK
 
Romania: un an de la aderare, bilant politic si juridic

Autor: Monica VLAD          

Editura:  CUGETAREA

Cod ISSN: 1221-4876, pp. 90-99

Rezumat:

La un an de la aderare, România oferă spectacolul unui regres politic. Dincolo de prejudiciul de imagine, recentele scandaluri de corupţie şi incapacitatea de a se rupe de trecutul totalitar sunt obstacole evidente, care împiedică integrarea autentică a ţării în Uniunea Europeană. Distrugerea orchestrată a memoriei totalitare, cu concursul statului postcomunist, crizele politice şi conflictele de guvernare adâncesc instabilitatea şi fragilitatea instituţiilor democratice.

Studiul analizează consecinţele distanţei fatale dintre politicieni şi electorat, rolul depăşit al actualei configuraţii a Curţii Constituţionale, eforturile teoretice de reformare ale legii fundamentale. Este evaluată şansa reală de europenizare a României, cu exemple din diferite domenii ale dreptului, dar şi cu sublinierea complexităţii noilor vecinătăţi statale ale UE, create în contextul riscantului precedent Kosovo.

Download

Ultima actualizare în Sâmbătă, 17 Septembrie 2011 07:25