Sondaje 6

Din ceea ce stiu pana in prezent despre UMK, daca un prieten ar dori sa studieze la o Universitate privata si mi-ar cere parerea in privinta UMK
 

Sondaj 7

La care dintre evenimentele organizate in cadrul Zilelor UMK, doriti sa participati?
 
Anul 2013

Conferinta internationala

a XXI-a editie

Universalitate, Multidisciplinaritate, Cunoastere

Universality Multidisciplinarity Knowledge

Universalité, Multidisciplinarité, Connaissance

Iasi, 24-26 mai 2013

Coorganizatori: Asociatia Romana de Drept Constitutional, Centrul Francofon de Drept Constitutional (CFDC) al Universitatii ”Mihail Kogalniceanu”, Centrul de drept constitutional si institutii publice (CDCIP) al Universitatii Bucuresti


Parteneri: Ministerul Educatiei Nationale - Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica, Délégation Wallonie-Bruxelles à Bucarest, Institutul Francez din Romania, Agence universitaire de la francophonie, Ambasada Canadei la Bucuresti, Centrul de cercetari socio-umane LUMEN, Institutul National Pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor, Centrul teritorial Iasi, 


Aflata la cea de a XXI-a editie, Conferinta internationala organizata de Universitatea ”Mihail Kogalniceanu” a fost conceputa initial ca Sesiune stiintifica, ulterior a devenit Conferinta nationala cu participare internationala. Nivelul lucrarilor prezentate, atat in cadrul Mesei Rotunde de Drept constitutional, cat si la lucrarile pe sectiuni, au facut ca din anul 2012 sa putem califica,pe buna dreptate, aceasta manifestare stiintifica ca si  Conferinta internationala.
In cadrul Conferintei au avut loc Sesiunea in plen, lucrarile pe sectiuni – Sectiunea Drept si Sectiunea Stiinte sociale si umaniste si Masa rotunda francofona de Drept constitutional, precum si o expozitie de carte.

Sinteza dezbaterilor                                        

Programul detaliat

Programul Mesei rotunde francofone de drept constitutional

Book of Abstracts

Working Papers

Volumul Mesei rotunde francofone de drept constitutional

Comitet de program si  Comitet de organizare

Apel pentru lucrari si conditii de participare












Sinteza dezbaterilor

-    Masa Rotunda Internationala cu tema “La Cour Constitutionnelle – garant de la suprématie de la Constitution” -

Fiind la a cincisprezecea sa editie, acest eveniment a devenit o traditie de necontestat in cadrul manifestarilor stiintifice de inalta tinuta, organizate in Romania in materia dreptului constitutional.
In mod indubitabil, Curtile sau Tribunalele Constitutionale sunt autoritatile publice care, prin insasi misiunea lor principala, – verificarea conformitatii actelor normative cu Constitutia – garanteaza suprematia legii supreme. Insa, aceasta raspundere de a asigura pozitia superioara pe care o are Constitutia in cadrul ierarhiei izvoarelor interne de drept revine, la modul general, tuturor institutiilor care exercita puterea in cadrul statului. De aceea, comunicarile din cadrul Mesei Rotunde Internationale la care facem referire au avut in vedere raportarea  si la alte organe de stat, precum Guvernul, seful statului sau instantele judecatoresti, care au, de asemenea, prin rolul lor, calitatea de garanti ai respectarii actului fundamental. In acelasi context, in mod indirect, Curtea de Justitie a Uniunii Europene si Curtea europeana a drepturilor omului din cadrul Consiliului Europei pot fi considerate „gardieni extraetatici ai Constitutiei”, potrivit opiniei exprimate de profesorul Arnold Rainer.
O prima arie de interes a dezbaterilor s-a axat asupra ierarhiei surselor de drept in statele membre ale Uniunii Europene, precum si in Canada.  Astfel, s-a subliniat ca rigiditatea Constitutiei canadiene adoptate in 1982 a determinat actorii politici sa recurga la proceduri paraconstitutionale, care permit, in limitele actului fundamental, transformari profunde si semnificative in ceea ce priveste actul guvernarii. Potrivit profesorului Patrick Taillon, aceste reforme pot fi realizate prin intermediul conventiilor constitutionale, intelegerilor interguvernamentale intre nivelul federal si cel al provinciilor, precum si prin adoptarea de legi prin care este facilitata evolutia institutiilor politice. Prin aceste modalitati se urmareste evitarea recurgerii la procedura de modificare a Constitutiei. In concluzie, abordarea normelor paraconstitutionale pe baza unor teorii diferite determina interpretari diverse ale acestora in ceea ce priveste natura si domeniul lor de aplicare. In acelasi sens, intr-o alta interventie, se face referire la primatul dreptului european asupra celui belgian, pornindu-se de la prevederile art. 34 din Constitutie, conform carora „exercitarea de puteri determinate poate fi atribuita, printr-un tratat sau printr-o lege, institutiilor de drept international public”. Totusi, problema raportului ierarhic intre dispozitiile Constitutiei belgiene si regulile juridice europene ramane un subiect de disputa intre jurisprudenta europeana si cea a jurisdictiilor de drept intern, desi atat Curtea Constitutionala, cat si Consiliul de Stat recunosc superioritatea dreptului european prin solutiile pronuntate in acest sens. Intr-o alta expunere, s-a evidentiat ca miscarea de internationalizare a dreptului - instituita prin primatul dreptului Uniunii Europene si cel al dreptului consacrat prin Conventia europeana de aparare a drepturilor omului si libertatilor fundamentale asupra dreptului national - determina modificarea pozitiei Constitutiei unui stat in ierarhia izvoarelor de drept.
In acelasi context, este supus atentiei rolul Curtii de Justitie de la Luxembourg in recunoasterea si apararea identitatii constitutionale a statelor membre ale Uniunii; este vorba de o alta misiune a instantei europene, care consta in a examina compatibilitatea unei norme supranationale cu dispozitiile art. 4.2 din Tratatul asupra Uniunii Europene; acestea din urma consacra conceptul de identitate constitutionala a statelor membre, care ar trebui sa fie definit de Curte ca un ansamblu de principii generale, la care se impune sa se raporteze normele supranationale in cazurile supuse jurisdictiei acesteia.
In cadrul dezbaterilor desfasurate, un alt domeniu amplu abordat a vizat aspecte diverse privind Curtile sau Tribunalele Constitutionale. Astfel, s-a realizat, mai intai, o analiza comparativa a evolutiei jurisdictiilor constitutionale in lume de catre profesorul El Rhazi - el insusi membru al Consiliului Constitutional din Maroc - si s-a ajuns la concluzia ca aceste instante constituie fundamentul democratiei, al statului de drept si al protectiei libertatilor si drepturilor omului. Apoi, doamna profesor Simina Tanasescu a facut unele observatii privind metoda de interpretare a judecatorului constitutional in solutionarea exceptiilor de neconstitutionalitate. In acest sens, Curtea Constitutionala nu analizeaza circumstantele concrete ale unei probleme decat in masura necesara pentru stabilirea unei legaturi intre exceptia de neconstitutionalitate si dosarul propriu-zis, ignornd faptele, dar, cateodata, Curtea le urmareste. In acest caz, asistam adesea la un reviriment jurisprudential. Este interesant de observat si faptul ca, analizand aceleasi fapte, curtile constitutionale europene pronunta solutii contradictorii.
Intr-o alta expunere, s-a adus in discutie politizarea justitiei constitutionale romanesti, ca urmare a influentei din ce in ce mai mari a acesteia in exercitarea diferitelor sale atributii, in special in realizarea controlului constitutionalitatii legilor. In acest sens, s-a mentionat ca, in circumstantele politice recente care au adus in prim plan Curtea Constitutionala, aceasta are o serie de „inamici” (politizare excesiva, incoerenta jurisprudentiala, modificari ale legislatiei), dupa expresia utilizata de doamna profesor Selejan-Gutan, care vin fie din exterior, fie din interior, care au creat, adesea, un curent favorabil eliminarii Curtii Constitutionale din sistemul constitutional cu ocazia revizuirii actului fundamental. Autoarea citata este de parere ca instanta constitutionala trebuie sa ramana un pilon important al statului de drept, dar cu modificarile si nuantele ce ii garanteaza o independenta consolidata si o pozitie mai puternica si credibila in sistemul institutional.
Discutii interesante si de mare actualitate au vizat rolul Curtii Constitutionale in contextul crizei politice din Romania din iulie 2012. Aceasta din urma a fortat instanta de jurisdictie constitutionala de a se adresa, in mod repetat, organizatiilor internationale pentru a lua atitudine cu privire la pozitiile vehemente care sustineau inlaturarea ei si transferarea competentelor sale Inaltei Curti de Casatie si Justitie. S-a sustinut ca in cadrul coabitarii politice dintre presedinte si primul-ministru, Curtea Constitutionala a intervenit - in calitatea sa de garant al suprematiei Constitutiei - pentru a solutiona conflictele juridice de natura constitutionala dintre cei doi actori politici mentionati anterior. In aceeasi ordine de idei, profesorul Radu Carp comenteaza in lucrarea sa doua decizii semnificative ale Curtii Constitutionale, in care se stabileste existenta unui regim semiprezidential in Romania, pentru a putea hotari cine are dreptul de a participa la Consiliul European - presedintele sau primul-ministru. Autorul mentionat mai sus aminteste opiniile relevante exprimate in doctrina cu privire la regimul consacrat in Constitutia Romaniei si ajunge la concluzia ca problema naturii juridice a regimului politic romanesc nu este clarificata in totalitate prin interventia Curtii Constitutionale, dar aceasta constituie un element de noutate. Profesorul Hourquebie constata ca, in Franta, Consiliul Constitutional nu citeaza niciodata doctrina in motivarea deciziilor sale si ca aprecierea naturii juridice a regimului politic dintr-un stat nu este de competenta instantei constitutionale, al carei specific este determinat de exercitarea controlului de constitutionalitate a legilor. In aceeasi ordine de idei, doamna profesor Vrabie considera ca in stabilirea regimului politic dintr-un stat se impune a avea in vedere distinctia intre notiunile de regim politic si sistem politic realizata de Olivier Duhamel.
Dupa cum a remarcat domnul Marius Balan, un bilant al evenimentelor politice din vara anului 2012 atesta faptul ca forta si fiabilitatea institutiilor democratice pot deveni, adesea, redutabile; insa, s-a dovedit ca separatia puterilor si statul de drept nu sunt achizitii definitive si indestructibile, implementate solid in viata politica romaneasca.
In acelasi sens, s-a pus in discutie noua atributie a Curtii Constitutionale romane de control a constitutionalitatii rezolutiilor Camerei Deputatilor, Senatului si ale celor doua Camere reunite ale legislativului. Fiind analizate principalele decizii pronuntate in materie, doamna profesor Dana Tofan se intreaba, pe buna dreptate, daca este vorba de un veritabil control efectuat de instanta constitutionala in raport cu dispozitiile Constitutiei, in spiritul asigurarii suprematiei acesteia sau, dimpotriva, e vorba mai ales de un control privind respectarea anumitor legi sau reglementari ale Parlamentului.
Amplificarea importantei Consiliului Constitutional din Franta este subliniata in comunicarea profesorului Didier Maus, mai ales dupa introducerea controlului anterior de constitutionalitate, prin reforma constitutionala din 2008.  Aceeasi idee este pusa in valoare si de un alt intervenient, profesorul Fabrice Hourquebie, care precizeaza ca problema prioritara de constitutionalitate (QPC) instituita prin revizuirea mai sus mentionata a avut un anume impact asupra echilibrului jurisdictiilor din Franta; in cadrul acestora, Consiliul Constitutional este considerat „curtea suprema a curtilor supreme”, avand menirea de a garanta suprematia legii fundamentale.
Si in Brazilia, Curtea Suprema are prerogativa de a proteja Constitutia, conform dispozitiilor acesteia. Insa, in pronuntarea deciziilor, judecatorii se confrunta cu o serie de probleme, precum casatoria intre homosexuali, extradarea, pierderea mandatului parlamentar; aceste aspecte trebuie sa faca obiectul unei revizuiri constitutionale, initiate de legislativ, neputand a fi reformate prin deciziile instantei supreme, intrucat s-ar aduce atingere securitatii juridice si separatiei puterilor in stat.
Intr-o alta interventie, se porneste de la o decizie a Tribunalului Constitutional polonez din 11 mai 2005, prin care se sustine coexistenta echivalenta a dreptului european si a dreptului national in ordinea juridica interna a unui stat membru al Uniunii Europene. Instanta constitutionala mentionata apara teza potrivit careia dreptul transferat Uniunii trebuie sa aiba domenii si o anumita sfera de competenta bine determinate. Astfel, s-a ridicat intrebarea daca, in acest fel, instanta de jurisdictie constitutionala poate fi considerata garant al Constitutiei sau al dreptului european.
Alte doua dezbateri din cadrul acestei manifestari s-au referit la seful statului ca garant al suprematiei Constitutiei. Brigitte Vincent porneste, in argumentatia sa, de la constatarea ca Presedintele poate veghea la respectarea Constitutiei fie prin interpretarea juridica a acesteia, fie prin sesizarea Consiliului Constitutional pentru verificarea conformitatii cu actul fundamental a unei legi sau a unui angajament international. In urma studierii practicii politice in acest domeniu, se constata, pe de o parte, ca, in perioada celei de-a V-a Republici, niciun presedinte nu a contestat la instanta constitutionala legile adoptate de o majoritate parlamentara care il sustinea. Pe de alta parte, in ceea ce priveste sesizarea Consiliului Constitutional privind controlul unui angajament international, noua presedinti au dat dovada de activism, datorita rolului conferit de Constitutie Presedintelui si apartenentei statului la Uniunea Europeana. In cea de-a doua expunere,  sunt comentate raporturile traditionale ale sefului statului cu dreptul. In acest sens, se pune accent pe datoria morala a presedintelui sau a regelui de a respecta Constitutia. Aceasta obligatie rezulta, printre altele, din prestarea juramantului la inceputul mandatului sau si se concretizeaza in sesizarea instantei constitutionale in vederea exercitarii controlului de constitutionalitate a legilor.  
Citandu-l pe Tudor Draganu, doamna profesor Genoveva Vrabie precizeaza ca in Romania, Presedintele nu are mijloacele de actiune pentru a-si realiza rolul consacrat in articolul 80 din Constitutie. De asemenea, autoarea citata anterior subliniaza ca se impune ca in ceea ce priveste reprezentarea statului pe plan international sa fie stabilite sarcini distincte ale Presedintelui si primului-ministru, pentru a se evita conflictele dintre aceste autoritati.
O alta tema mai larga de  dezbateri a vizat Guvernul si suprematia Constitutiei. In acest cadru, doamna profesor Petrescu s-a referit la ordonantele de urgenta adoptate de Guvern in domeniul legii organice. Astfel, inainte de revizuirea Constitutiei, aceasta din urma nu cuprindea nicio dispozitie cu privire la posibilitatea Guvernului de a interveni in domeniul rezervat legilor organice, insa, in practica, s-a adoptat un numar considerabil de ordonante de urgenta in acest sens. Dupa modificarea actului fundamental in 2003, s-a introdus o reglementare prin care Guvernul putea sa legifereze in materiile vizand legea organica, fiind stabilite si anumite limite. Autoarea studiului ofera o statistica, pe ani, care are in vedere adoptarea de nenumarate ordonante de urgenta, fapt pentru care se propune ca, intr-o viitoare revizuire, sa fie eliminata dispozitia constitutionala care permite Guvernului sa intervina cu astfel de ordonante in domeniul legilor organice. Aceeasi solutie  a fost sugerata si de doamna profesor Dana Tofan, ea fiind in acord cu propunerile Comisiei de la Venetia.
Organizatorul acestei Mese Rotunde constata ca adeseori legea fundamentala este interpretata in mod diferit de catre autoritatile etatice, precum Curtea Constitutionala. Aceasta stare de fapt se petrece si la nivelul Guvernului, care si-a angajat raspunderea asupra proiectului legii educatiei. S-a concluzionat ca, mai ales in aceasta situatie, Guvernul nu a respectat principiul suprematiei Constitutiei. Instanta constitutionala care a fost sesizata in cazul mentionat  a avut fie o pozitie prin care a sustinut puterea, fie una prin care a exprimat adevarul, pornind de la interpretarea justa a legii supreme. In acelasi sens, profesorul Hourquebie a apreciat ca si in Franta s-a constatat o violare manifesta a art. 49 alin. 3 din Constitutie, care permite primului-ministru angajarea raspunderii Guvernului cu privire la un proiect de lege.
In final, se pune intrebarea daca instanta constitutionala este intotdeauna garantul suprematiei Constitutiei. Avand in vedere pozitiile subiective, chiar arbitrare ale Curtii Constitutionale din Romania, exprimate in deciziile pronuntate, doamna profesor Vrabie considera ca instanta de jurisdictie constitutionala din Romania nu poate fi considerata un veritabil „garant al suprematiei Constitutiei”.
Sunt adresate multumiri tuturor participantilor pentru interventiile avute si pentru solutiile propuse cu privire la punerea in practica a actului fundamental de catre autoritatile etatice, care au misiunea generala de a garanta suprematia Constitutiei.

-    Conferinta internationala Universality, Multidisciplinarity, Knowledge - Sesiune in plen si lucrari pe sectiuni -

Sesiunea in plen a adus in discutie doua dintre temele supuse dezbaterii in sectiuni: Identitatea constitutionala a statelor membre ale Uniunii Europene si Modelele sociale contemporane.
Alte teme propuse pe sectiuni, in cadrul panelurilor au fost: Noile coduri in materie civila, Noul cod penal, Drept constitutional si drept administrativ, Stiinte politice, Stiinte economice, Stiintele comunicarii.
In cadrul Panelului Noile coduri in materie civila subiectele propuse dezbaterii au fost croite in jurul cercetarii cadrelor didactice din Universitatea ”Mihail Kogalniceanu” sau a cadrelor didactice participante si care au reprezentat alte universitati din tara si strainatate: Regimul primar imperativ al sotilor in reglementarea actualului Cod civil roman, Drepturile creditorului asupra partilor sociale aflate in patrimoniul debitorului - utopie sau realitate?, Timbrul de mediu – forma fara fond sau fond fara forma?, Concedierea colectiva  - de la reglementare la realitate, Discutie privind buna-credinta si teoria impreviziunii, Reconstituirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor – Intre constitutionalitate, compatibilitate cu dreptul european si invocarea directa a normelor CEDO.
In cadrul Atelierului de Drept constitutional si Drept administrativ temele abordate au fost: Revizuirea Constitutiei Romaniei din octombrie 2003, Exceptii de la principiul egalitatii de sanse si tratament intre femei si barbati  in dreptul european, Egalitatea de tratament si libertatea de exprimare. Examen comparativ: majoritate/minoritate, Curtea Europeana a drepturilor omului, o viitoare curte constitutionala europeana?,  Evolutia conceptului bunei administrari in Uniunea Europeana, Constitutionalizarea traditiilor democratice ale poporului roman si problema legitimitatii constitutiei – o recuperare istorica, Raporturile Presedintelui cu Guvernul in state membre ale Uniunii Europene.
Alte dezbateri din cadrul sectiunii s-au conturat in jurul Noului cod penal: Stabilirea legaturii de cauzalitate -  pas esential in determinarea vinovatiei  penale, Raspunderea penala a persoanei juridice in Romania si in dreptul comparat.
In cadrul Sectiunii de Stiinte sociale si umaniste, temele propuse au fost: Sistemele terminologice din domeniul dreptului – obiect de studiu al juristilor si lingvistilor, Conceptia despre timp a lui Novalis. Practici temporalizante si proceduri de mediere a "prezentului desavarsit", Puterea cuvantului, Institutiile lui Iustinian – cateva aspecte referitoare la stil si originalitate,
Domeniul Stiintelor politice a fost abordat in contextul audierii unor comunicari stiintifice ce au avut teme ca: Puterea blanda a Uniunii Europene – o critica realista, Contributii la o interpretare constructionista a teoriilor contractului social, Relatiile intre individ, societate si stat.
In cadrul panelului Stiintele comunicarii au fost dezbatute probleme ce au adus in discutie comunicarea online: Influenta retelelor sociale in societatile postmoderne, Utilizarea retelelor sociale pentru dezvoltarea carierei, Comunicarea vizuala in web design, Blogosfera si interculturalitate. Alte teme abordate in acelasi panel au fost: Mesajul publicitar ca punere in scena a efemerului in spatiul urban, Ritualuri mediatice ale societatii contemporane, Identitate si alteritate in discursul turistic, Expresii populare si vocabular de mahala in limbajul presei, Brandul de corporatie si responsabilitatea sociala, Strategie moderna de predare in comunicarea artistica,
In cadrul sectiunii economice comunicarile au avut  urmatoarele titluri: Politicile Uniunii Europene in domeniul dezvoltarii durabile, Impactul crizei economico-financiare asupra comportamentului consumatorilor din Regiunea Umbria, Italia si Regiunea de Nord Est, Romania.


P R O G R A M


Vineri, 24 mai 2013

9.00- 9.30:    Inscrierea participantilor
9.30-10.00:    Deschiderea Sectiunii POSTER
Deschiderea Expozitiei de carte
10.00-17.00, Aula Mihail Kogalniceanu

Masa rotunda internationala a

Centrului francofon de Drept constitutional cu tema

La cour constitutionnelle – garant de la suprématie de la Constitution


Sambata,  25 mai 2013

9.00- 9.30:        Inscrierea participantilor
9.30 – 10.15:        Aula “Mihail Kogalniceanu”

Sesiune in plen

Cuvant de deschidere, Lect. univ. dr. Lucian Dirdala, Presedintele Senatului Universitatii ”Mihail Kogalniceanu” din Iasi
Conf. univ. dr. Cristian SANDACHE, Rectorul Universitatii ”Mihail Kogalniceanu” din Iasi - Societatea maghiara - aspecte politice si culturale (1920-1940)
Identitatea constitutionala a statelor membre ale Uniunii Europene intre necesitate si deziderat, Fabian NICOLAE, Magistrat asistent la Curtea Constitutionala a Romaniei, Lect. univ. drd. Universitatea Bucuresti
10.15 - 10.30:     Pauza de cafea
10.30 - 13.00:

Comunicari pe sectiuni

- Sectiunea Drept (Aula „Mihail Kogalniceanu” )
- Sectiunea Stiinte sociale si umaniste (Sala SD )
10.30 - 13.00:  
Masa rotunda internationala a Centrului francofon de Drept constitutional
(Rectorat)
13.00 - 14.00:        Pauza pentru dejun
14.00 - 17.00: Comunicari pe sectiuni - Continuarea lucrarilor

Duminica,  26 mai 2013

9.30 – 13.00:    Aula “Mihail Kogalniceanu”   Comunicari pe sectiuni - Continuarea lucrarilor
Paneluri in cadrul sectiunilor:

Noile coduri in materie civila    Moderator: Lect. Dr. Irina APETREI
Drept constitutional si drept administrativ Moderator: Lect. dr. Bogdan CIUBOTARU
Noul cod penal Moderator: Lect. dr. Rodica PANAINTE  

Modele sociale contemporane Moderator: Conf. dr. Cristian SANDACHE
Stiinte politice Moderator: Lect. dr. Lucian DIRDALA
Stiintele comunicarii  Moderatori: Lect. dr. Florentina POPA
Stiinte economice Moderator: Conf. dr. Vadim DUMITRASCU


Comunicari pe sectiuni

Sambata 25 mai 2013 – orele 10.30- 17.00
Duminica 26 mai 2013 – orele 9.30- 13.00

Sectiunea de DREPT

(Aula “Mihail Kogalniceanu”)
MODERATORI:
Lect. univ. dr. Irina APETREI, Universitatea   "Mihail Kogalniceanu" din Iasi
Lect. univ. dr. Bogdan Michael CIUBOTARU, Universitatea   "Mihail Kogalniceanu" din Iasi, Lect. univ. dr. Rodica PANAINTE,  Universitatea   "Mihail Kogalniceanu" din Iasi

Lect. univ. dr. Irina APETREI, Universitatea ”Mihail Kogalniceanu” din Iasi - Regimul primar imperativ al sotilor in reglementarea actualului Cod civil roman
Conf. univ. dr. Maria DUMITRU,  Universitatea ”Petre Andrei” din Iasi - Drepturile creditorului asupra partilor sociale aflate in patrimoniul debitorului - utopie sau realitate?
Lect. univ. dr. Roxana LAZAR, Universitatea ”Petre Andrei” din Iasi - Timbrul de mediu – forma fara fond sau fond fara forma?
Lect. univ. dr. Rodica PANAINTE, Universitatea "Mihail Kogalniceanu” din Iasi - Concedierea colectiva  - de la reglementare la realitate
Drd. Liviu Titus PAVELIU,    Academia de Studii Economice Bucuresti - Discutie privind buna-credinta si teoria impreviziunii
Lect. univ. dr. Beatrice STEFANESCU, Universitatea "Mihail Kogalniceanu” din Iasi - Reconstituirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor – Intre constitutionalitate, compatibilitate cu dreptul european si invocarea directa a normelor CEDO
Drd. Catalina IVANUS, Academia de Studii Economice Bucuresti - Exceptii de la principiul egalitatii de sanse si tratament intre femei si barbati  in dreptul european
Lect. dr. Roxana Mihaela PRISACARIU, Universitatea   "Mihail Kogalniceanu" din Iasi - Egalitatea de tratament si libertatea de exprimare. Examen comparativ: majoritate/minoritate
Dr. Gabriela RUSU, Universitatea Montpellier I, Franta, Institutul de drept european al drepturilor omului - Curtea Europeana a drepturilor omului, o viitoare curte constitutionala europeana?
Drd. Elisabeta SLABU, Universitatea Bucuresti - Evolutia conceptului bunei administrari in Uniunea Europeana
Lect. univ. drd. Lucian – Sorin STANESCU, Universitatea ”Stefan cel Mare” din Suceava - Constitutionalizarea traditiilor democratice ale poporului roman si problema legitimitatii constitutiei – o recuperare istorica
Lect. univ. drd. Crina VERGA, Universitatea   "Mihail Kogalniceanu" din Iasi - Raporturile Presedintelui cu Guvernul in state membre ale Uniunii Europene
Lect. univ. dr. Rodica PANAINTE,  Universitatea "Mihail Kogalniceanu” din Iasi - Stabilirea legaturii de cauzalitate -  pas esential in determinarea vinovatiei  penale
Prof. univ. dr. Vasile PAVALEANU, Universitatea ”Stefan cel Mare” din Suceava - Raspunderea penala a persoanei juridice in Romania si in dreptul comparat

Comunicari pe sectiuni

Sambata 25 mai 2013 – orele 10.30- 17.00
Duminica 26 mai 2013 – orele 9.30- 13.00



Sectiunea de STIINTE SOCIALE SI UMANISTE

(Sala SD)

MODERATORI:
Conf. univ. dr. Cristian SANDACHE, Rectorul Universitatii   "Mihail Kogalniceanu" din Iasi
Lect. univ. dr. Lucian Dumitru DIRDALA, Universitatea   "Mihail Kogalniceanu" din Iasi, Presedintele Senatului
Lect. univ. dr. Florentina POPA, Universitatea   "Mihail Kogalniceanu" din Iasi
Conf. univ. dr. Vadim DUMITRASCU Universitatea   "Mihail Kogalniceanu" din Iasi

Conf. univ. dr. Nina CUCIUC, Universitatea "Mihail Kogalniceanu” din Iasi - Sistemele terminologice din domeniul dreptului – obiect de studiu al juristilor si lingvistilor
Lect. univ. dr. Lucian Dumitru DIRDALA, Universitatea "Mihail Kogalniceanu” din Iasi - Puterea blanda a Uniunii Europene – o critica realista
Lect. univ. dr. Mioara MOCANU, Universitatea tehnica ”Gh. Asachi” din Iasi - Conceptia despre timp a lui Novalis. Practici temporalizante si proceduri de mediere a "prezentului desavarsit"
Lect. univ. dr. Anca Andreea PAVEL, Universitatea "Mihail Kogalniceanu” din Iasi – Puterea cuvantului
Lect. univ. dr. Camelia RADU, Universitatea "Mihail Kogalniceanu” din Iasi - Institutiile lui Iustinian – cateva aspecte referitoare la stil si originalitate
Conf. univ. dr. Antonio Stefan SANDU, Universitatea "Mihail Kogalniceanu” din Iasi  - Contributii la o interpretare constructionista a teoriilor contractului social
Lect. univ. drd.  Dana TITA, Universitatea Spiru Haret, Facultatea de Drept si Administratie Publica - Relatiile intre individ, societate si stat
Prof. univ. dr. Odette ARHIP, Universitatea Ecologica Bucuresti, Lect. univ. dr. Cristian ARHIP - Ritualuri mediatice ale societatii contemporane
Razvan POPOVICI DIACONU , Universitatea ”A. I. Cuza” din  Iasi - Influenta retelelor sociale in societatile postmoderne
Asist. univ. dr. Florinela FLORIA, Universitatea ”Vasile Alexandri” din Bacau, Asist. univ. dr. Petronela SAVIN, Universitatea ”Vasile Alexandri” din Bacau - Identitate si alteritate in discursul turistic
Lect. univ. drd. Andra MARIN, Universitatea ”Mihail Kogalniceanu” din Iasi - Utilizarea retelelor sociale pentru dezvoltarea carierei
Conf. univ. dr. Carmen NEAMTU, Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad - Expresii populare si vocabular de mahala in limbajul presei
Asist. Univ. dr. Iasmina PETROVICI, Universitatea de Vest Timisoara - Comunicarea vizuala in web design
Conf. univ. dr. Doina Mihaela POPA, Universitatea "Mihail Kogalniceanu” din Iasi - Mesajul publicitar ca punere in scena a efemerului in spatiul urban
Lect. dr. Florentina POPA, Universitatea "Mihail Kogalniceanu” din Iasi - Brandul de corporatie si responsabilitatea sociala
Prof. univ. dr. Odette ARHIP, Universitatea Ecologica Bucuresti,  Lect. univ. dr. Cristian ARHIP - Strategie moderna de predare in comunicarea artistica
Asist. univ. dr. Florinela FLORIA, Universitatea ”Vasile Alexandri” din Bacau, Asist. univ. dr. Cosmin TOMOZEI, Universitatea ”Vasile Alexandri” din Bacau - Blogosfera si interculturalitate
Lect. univ. dr. Dumitru POPA, Universitatea "Apollonia" Iasi - Politicile Uniunii Europene in domeniul dezvoltarii durabile
Prof. univ. dr. Mario PAGLIACCI, Universitatea din Perugia, Italia, Cercetator Cristina MONTESI, Facultatea de Economie, Universitatea din Perugia, Italia, ec. Pamela TERENZIANI, membru Laborator Athena, Terni, Italia, Conf. univ. dr. Catalina LACHE, Universitatea ” Petre Andrei” din Iasi, Prof. univ. dr. Gabriela BOLDUREANU, Universitatea ” Petre Andrei” din Iasi - Impactul crizei economico-financiare asupra comportamentului consumatorilor din Regiunea Umbria, Italia si Regiunea de Nord Est, Romania


Table Ronde Internationale

–    quinzième édition   –

24-25 mai 2013

La cour constitutionnelle – garant de la suprématie de la constitution


Brouillon des thèmes à aborder :
1.    Les sources du droit et le besoin de repenser le concept
2.    L’hiérarchie des sources du droit dans les Etats membres de l’Union Européenne
3.    Les tribunaux et la garantie de la suprématie de la Constitution
4.    La cour constitutionnelle – garant de la suprématie de la Constitution ?
5.    Cour constitutionnelle – garant de la Constitution ou du droit européen ?
6.    Le rôle de la Cour européenne des droits de l’homme dans la garantie de la suprématie de la Constitution
7.    Le rôle de la Cour de justice de l’Union Européenne dans la reconnaissance et la défense de l’identité constitutionnelle des Etats membres de l’Union Européenne
8.    Le chef de l’Etat – gardien de la suprématie de la Constitution
9.    Le gouvernement et la suprématie de la Constitution
10.    Les citoyens et la suprématie de la Constitution


P R O G R A M M E
Vendredi, le 24 mai 2013
900 – 930: Inscription des participants
930 – 1000 : Ouverture – le mot des organisateurs, Séance plénière
1000-1130   BLOC I (Aula „Mihail Kogalniceanu”)
Moderateurs:
-    Genoveva VRABIE, Professeur à la Faculté de droit de l’Université „Mihail Kogalniceanu” – Iasi, Roumanie, Président de l'Association roumaine de droit constitutionnel, président de l’Université „Mihail Kogalniceanu”
-    Sebhallah EL RHAZI, Membre du Conseil Constitutionnel – Royaume du Maroc, Professeur à l’Université Mohammed V- Rabat

1.    Patrick TAILLON,  Prof. dr à l'Université Laval, Canada, Les normes paraconstitutionnelles et la « déhiérarchisation » de la Constitution au Canada

2.    Andra IFTIMIEI, Maitre-assistante à l'Université „Alexandru Ioan Cuza” de Iasi, Roumanie, doctorante en cotutelle à l'Université „Alexandru Ioan Cuza” de Iasi et à l'Université Montesquieu-Bordeaux IV, L`hiérarchie des sources du droit en Roumanie et en France. Cas particulier du droit pénal

3.    Sebhallah EL RHAZI,  Membre du Conseil Constitutionnel – Royaume du Maroc, Professeur à l’Université Mohammed V- Rabat, Les juridictions constitutionnelles  garantes de la suprématie de la constitution: Une analyse  comparative

4.    Bianca  SELEJAN-GUTAN, Prof. dr. à l’Université „Lucian Blaga” de Sibiu, Roumanie, La Cour constitutionnelle de la Roumanie et ses ennemis

5.    Ramona Delia POPESCU, Chargé de cours à l’Université de Bucarest, Roumanie, Le rôle de l’autorité judiciaire dans l’assurance de la suprématie de la Constitution


1130- 1145 Pause-café

1145 -1330   BLOC II (Aula „Mihail Kogalniceanu”)
Moderateurs:
-    Dana APOSTOL-TOFAN, Professeur dr., Faculté de droit, Université de Bucarest, Roumanie
-    Dircêo TORRECILLAS RAMOS, Prof. Dr. Livre Docente pela USP, Membro da Academia Paulista de Letras Jurídica, Presidente da Comissão de Direito Constitucional da Ordem dos Advogados do Brasil – SP

1.    Dircêo TORRECILLAS RAMOS, Prof. dr. Livre Docente pela USP, Membro da Academia Paulista de Letras Jurídica, Presidente da Comissão de Direito Constitucional da Ordem dos Advogados do Brasil – SP, La cour constitutionnelle – garant de la suprématie de la Constitution?

2.    Dana APOSTOL-TOFAN, Prof. dr., Faculté de droit, Université de Bucarest, Roumanie, L’odyssée du contrôle de la Cour constitutionnelle  sur les résolutions du Parlement et des deux chambres. Il s’agit vraiment de la garantie de la suprématie de la Constitution?

3.    Maria ORLOV, Présidente de l’Institut des sciences administratives de la République Moldova (ISAM), Certains aspects sur l’assurance de la suprematie de la constitution

4.    Didier MAUS, Ancien conseiller d’État, Prof. dr. à l’université Aix-Marseille, Président émérite de l’Association internationale de droit constitutionnel, L’étrange aventure du Conseil constitutionnel français: d’un conseil négligé vers une cour constitutionnelle    

5.    Andreea VERTES, Chargé de cours, Faculté de droit et sciences administratives, Timisoara, Roumanie, Le contrôle de constitutionnalité des lois – droit ou politique ?



1330- 1430  Déjeuner


1430 -1615   BLOC III (Aula „Mihail Kogalniceanu”)
Moderateurs:
-    Elena Simina TANASESCU, Vice-président de l’Association roumaine de droit constitutionnel, Vice-doyen de la Faculté de droit, Université de Bucarest, Roumanie
-    Fabrice HOURQUEBIE, Prof. dr., Université Montesquieu-Bordeaux IV
1.    Fabian NICULAE, Magistrat assistent à la Cour Constitutionnelle de Roumanie, Chargé de cours à la Université de Bucarest, L’impact de la cohabitation politique sur la Cour constitutionnelle et le système démocratique roumain

2.    Tudorel TOADER, Juge à Cour constitutionnelle de la Roumanie, Prof. dr. à la Faculté de droit, Université „Al. I. Cuza”, Iasi, Marieta SAFTA, prof. associé -   L’Académie d’études économiques, Bucarest - Chaire de Droit, Premier magistrat-assistant à la Cour constitutionnelle de la Roumanie, Les cours constitutionnelles – garantes de la constitution ou du droit européen?

3.    Elena Simina TANASESCU, Vice-Président de l’Association roumaine de droit constitutionnel, Vice-doyen de la Faculté de droit, Université de Bucarest, La méthode d’interprétation du juge constitutionnel dans la solution des exceptions d’inconstitutionnalité – entre une approche théorique et pratique

4.    Fabrice HOURQUEBIE, Prof. dr. à l’Université Montesquieu-Bordeaux IV, Le Conseil constitutionnel, une Cour suprême garante de la suprématie de la constitution?

5.    Brigitte VINCENT, Maitre de conférences à l’Université Montesquieu-Bordeaux IV, Le Président de la Vème République française, garant de la suprématie de la Constitution

1615- 1630 Pause-café


1630 -1830   BLOC IV (Aula „Mihail Kogalniceanu”)
Moderateurs:
-    Brigitte VINCENT, Maitre de conférences à l’Université Montesquieu-Bordeaux IV
-    Arnold  RAINER, Chaire Jean Monnet, Université de Ratisbonne

1.    Artur ŁAWNICZAK, Professeur à l’Université de Wrocław, Pologne, Le Chef de l’Etat – le gardien de la suprématie de la Constitution

2.    Bartosz MACKOW, Doctorant a la Faculté de droit, d’administration et d’économie de l’Université de Wrocław, La cour constitutionnelle – garant de la Constitution ou du droit europeen?

3.    Arnold  RAINER, Chaire Jean Monnet, Université de Ratisbonne, Le rôle de la Cour de justice de l’Union Européenne dans la reconnaissance et la défense de l’identité constitutionnelle des Etats membres de l’Union Européenne

4.    Marius BALAN, Chargé de cours à la Faculté de droit de l’Université „Al.I.Cuza” Iasi, Roumanie, Avons-nous besoin d’un gardien ou d’un gardeur de la Constitution? Considérations sur la crise politique et constitutionnelle roumaine de juillet 2012




1900  Diner au Restaurant « Ciric »


Samedi, le 25 mai 2013
1030 -1200   BLOC V (Sala de consiliu)

Moderateurs:
-    Genoveva VRABIE, Professeur à la Faculté de droit de l’Université „Mihail Kogalniceanu” – Iasi, Romania, Président de l'Association Roumaine de Droit Constitutionnel, Président de l’Université „Mihail Kogalniceanu”
-    Rodica Narcisa PETRESCU, Prof. dr. à l'Université „Babes-Bolyai” Cluj-Napoca, Roumanie


1.    Genoveva VRABIE, Professeur à la Faculté de droit de l’Université „Mihail Kogalniceanu” – Iasi, Roumanie, Le Gouvernement et la suprématie de la Constitution en Roumanie

2.    Pierre VANDERNOOT, Conseiller d'Etat, chargé de cours à l'Université Libre de Bruxelles, La Constitution belge et la primauté du droit européen

3.    Rodica Narcisa PETRESCU, Prof. dr. à l'Université „Babes-Bolyai” Cluj-Napoca, Roumanie, Discussions sur les ordonnances d’urgence adoptées par le Gouvernement dans le domaine de la loi organique

4.    Radu CARP, Prof.dr., Faculté de sciences politiques, Université de Bucarest, Roumanie, La nature du régime politique de la Roumanie en question et la position de la Cour Constitutionnelle

1200 – 1300     Débats et conclusions
1300- 1400  Déjeuner
Tous les participants à la Table ronde sont prié de participer à la séance plénière de la Conférence « Universalité, Multidisciplinarité, Connaissance » Samedi, 25 mai à 9h30.


Comitetul de program

  1. Prof. univ. dr. Genoveva VRABIE - Universitatea  „Mihail Kogalniceanu” din Iasi,  Presedinte al Asociatiei Romane de Drept Constitutional, Presedintele Centrului Francofon de Drept constitutional
  2. Prof. univ. dr. Simina TANASESCU – Prodecan, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti
  3. Prof. univ. dr. Didier MAUS – Consilier  de Stat ;  Presedinte emerit al Asociatiei franceze de drept constitutional; Presedinte al Asociatiei internationale de drept constitutional
  4. Prof. univ. dr. Dana TOFAN - Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti
  5. Prof. univ. dr. Emil BALAN - Scoala  Nationala de  Stiinte Politice si Administrative, Bucuresti
  6. Prof. univ. dr. Bertrand MATHIEU – Presedintele Asociatiei franceze de drept constitutional, director al Centrului de cercetare de drept constitutional al Universitatii Paris I
  7. Prof. univ. dr. Monica HERMAN SALEM CAGGIANO - Universidade de Sao Paolo
  8. Conf. univ. dr. Cristian SANDACHE - Rector al Universitatii „Mihail Kogalniceanu” din Iasi
  9. Conf. univ. dr. Antonio Stefan SANDU - Prorector al Universitatii "Mihail Kogalniceanu" din Iasi ,Asociatia Lumen, Universitatea de Medicina si Farmacie Gr. T. Popa
  10. Conf.univ.dr. Nina CUCIUC - Universitatea  „Mihail Kogalniceanu” din Iasi, Membru de Onoare a Asociatiei « Charlotte Sibi », de la Centrul Cultural Francez din Iasi
  11. Conf. univ. dr. Maria ORLOV -Presedinte al Institutului de Stiinte Administrative din Republica Moldova (ISAM)
  12. Lect. univ. dr. Lucian DIRDALA - Universitatea  „Mihail Kogalniceanu” din Iasi, redactor adjunct al Buletinului stiintific al UMK, Centrul de mediere si securitate comunitara, Asociatia Sanse egale pentru femei
  13. Lect. dr. Bogdan Michael CIUBOTARU - Decanul Facultatii de Drept a Universitatii "Mihail Kogalniceanu" din Iasi
  14. Lect. dr. Florentina Popa - Universitatea  „Mihail Kogalniceanu” din Iasi, sef colectiv Comunicare si relatii publice, Universitatea "Mihail Kogalniceanu" din Iasi
  15. Lect. dr. Irina Apetrei, Facultatea de Drept, Universitatea "Mihail Kogalniceanu" din Iasi
  16. Lect. dr. Rodica Panainte, Facultatea de Drept, Universitatea "Mihail Kogalniceanu" din Iasi
  17. Lect. drd. Andra Marin, Facultatea de Drept, Universitatea "Mihail Kogalniceanu" din Iasi

Comitetul de organizare

Prof. dr. Genoveva VRABIE - Presedintele Asociatiei romane de drept constitutional

Prof. dr. Simina Elena TANASESCU - Prodecan, Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti

Conf. dr. Cristian SANDACHE - Rector, Universitatea "Mihail Kogalniceanu" din Iasi

Lect. dr. Bogdan Michael Ciubotaru - Decan, Facultatea de Drept , Universitatea  „Mihail Kogălniceanu” din Iasi,

Conf. dr. Antonio SANDU – Presedintele Asociatiei LUMEN

Lect. dr. Lucian DIRDALA - Universitatea  „Mihail Kogălniceanu” din Iasi, redactor adjunct al Buletinului stiintific al UMK, Centrul de mediere si securitate comunitara, Asociatia Sanse egale pentru femei

Lect. drd. Doina STUPARIU - Avocat, Baroul Iasi, Director executiv al Institutului national pentru pregatirea si perfectionarea avocatilor Iasi, Centrul teritorial Iasi

Lect. drd. Andra MARIN – Directorul Centrului de Conferinte al Universitătii „Mihail Kogălniceanu”

Iulia IANTOC  – Bibliotecar

Apel pentru lucrari si Conditii de participare

Conferinta internationala UMK se inscrie in peisajul academic national si international ca o manifestare de inalta tinuta stiintifica. Participarea dumneavoastra va ofera ocazia intalnirii cu specialisti din domeniul dreptului, al stiintelor sociale, economice, al stiintelor comunicarii, in cadrul sectiunii in plen sau a lucrarilor pe sectiuni ce sunt organizate in ateliere stiintifice pe tematici de actualitate. Pe langa publicarea materialelor in Volumul conferintei, prezenta la lucrari va ofera posibilitatea publicarii materialelor selectate printr-un proces de peer review in Buletinul Stiintific al UMK, publicatie acreditata CNCSIS si indexata in baze de date internationale (Index Copernicus, Ideas RePeC, Econpapers,  Socionet, Ceeol, Journal Seek de la Questia), fara taxe suplimentare de publicare.

15 Aprilie 2013 - Termenul limita de inscriere si trimiterea titlului articolului, numele si prenumele autorului, afilierea universitara sau academica, titluri stiintifice etc. Titlul lucrarilor, se va trimite obligatoriu in limba romana si in limba engleza sau, la alegere, limba franceza

25 Aprilie 2013 - Termenul limita pentru trimiterea rezumatului si a cuvintelor cheie (in limba romana si in limba engleza sau, la alegere, limba franceza)

Rezumatul va avea maximum 150 de cuvinte si maximum 6 cuvinte cheie.

Trimiterea rezumatului se face pe adresa This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it cu specificarea pentru Conferinta Internationala anuala a UMK , 2013

Participantii se pot inscrie cu maxim 2 comunicari.

8 Mai 2013 - Raspunsul Comitetului stiintific privind acceptarea sau respingerea lucrarii - se va trimite pe masura primirii rezumatelor. Toate lucrarile acceptate vor fi publicate. Taxa de inscriere include publicarea unui articol de maxim 10 pagini in Caietele Conferintei Internationale anuale a UMK (volum cu ISBN)

8 Mai 2013 - termen limita pentru achitarea taxei de participare: 200 lei. Taxa include participarea la Conferinta – lucrarile in plen si pe sectiuni, publicarea in Caietele conferintei, mapa conferintei, pauzele de cafea si de pranz. In cazul in care la lucrarile conferintei participa mai mult de un coautor, se va achita o taxa suplimentara de 50 de lei/ participant. Taxa mai include volumul Buletinul stiintific al Universitatii « Mihail Kogalniceanu », nr 21/2012, publicatie acreditata CNCSIS si indexata in baze de date internationale (Index Copernicus, Ideas RePeC, Econpapers,  Socionet, Ceeol, Journal Seek de la Questia). Precizam ca participarea la Conferinta garanteaza publicarea articolului in Volumul Conferintei si analiza materialului printr-un proces de peer review in vederea publicarii sale in Buletinul Stiintific al UMK, fara a garanta insa publicarea in acesta din urma. Materialele selectate vor fi publicate fara nici o alta taxa suplimentara.

Plata se va face la casieria Universitatii sau in contul Universitatii „Mihail Kogalniceanu” din Iasi, deschis la

BRD Iasi, RO20BRDE240SV10324242400,

dupa care se va trimite ordinul de plata scanat la adresa This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

24 - 26 mai 2012 Desfasurarea Conferintei

1 iulie 2013 Termenul limita de trimitere a lucrarilor in extenso, versiunea finala a articolului prezentat, cu traducere in limba engleza sau limba franceza; lucrarile intra intr-un proces de peer review ce are ca rezultat selectarea articolelor ce vor fi publicate in Buletinul Stiintific al UMK, publicatie acreditata CNCSIS si indexata in BDI (Index Copernicus, Ideas RePeC, Econpapers,  Socionet, Ceeol, Journal Seek de la Questia )

1 august 2013 Publicarea Volumului Conferintei UMK, publicatie cu ISBN

30 Septembrie 2013 Raspunsul referentilor, raspuns care poate fi acceptare fara modificari, acceptare cu solicitarea unor modificari sau respingere;

10 Octombrie 2013 primirea lucrarilor in format final dupa efectuarea eventualelor corecturi;

20 Decembrie  2013 Aparitia Buletinului stiintific al UMK.

Conferinta va cuprinde:

*          Sesiunea in plen

*          Masa rotunda internationala a Centrului francofon de Drept Constitutional

*          Lucrarile pe sectiuni;

*          Sectiunea POSTER si expozitie de carte

Participarea la Conferinta si trimiterea textului integral al articolului semnifica acceptarea regulamentului Conferintei ce va fi afisat pe site-ul Universitatii “Mihail Kogalniceanu” , (www.umk.ro)

Cheltuielile cu cazarea si transportul vor fi suportate de participanti

Last Updated on Wednesday, 24 June 2015 09:25