Sondaj 7

La care dintre evenimentele organizate in cadrul Zilelor UMK, doriti sa participati?
 
Concurs procese simulate - Regulament

Art.1 Prezentare

Concursul de procese simulate de Drept penal si Drept Civil organizat de Universitatea “Mihail Kogalniceanu” are ca obiect dezbaterea unor spete din practica judiciara,  alese la propunerea cadrelor didactice de specialitate din UMK.

La concurs se pot inscrie studenti ai Facultatii de Drept din anii I-IV de studii.

Pentru fiecare speta propusa se pot inscrie, in termenele stabilite de catre organizatori, cate doua echipe de studenti.

Art.2 Desfasurarea concursului

La inceputul concursului, echipele inscrise la dezbaterea unei spetei vor alege la prin tragere la sorti partea pe care trebuie sa o reprezinte: reclamantul sau paratul (pentru spetele de drept civil), respectiv apararea sau  pozitia procurorului (pentru spetele de drept penal).

„Judecatorii” concursului formeaza juriul, unic pentru toate spetele propuse, din care fac parte atat cadre didactice de la UMK, cat si cadre didactice invitate .

Art.3 Dezbaterea

In cadrul dezbaterii fiecare echipa se va confrunta cu echipa adversa, reprezentand pozitia reclamantului sau a paratului,respectiv acuzarea sau apararea.

Va fi declarata castigatoare echipa care intruneste votul a jumatate plus unu din numarul judecatorilor finalei.

De asemenea,va fi declarat castigator al Marelui premiu membrul echipei care intruneste punctajul cel mai mare, potrivit foilor de punctaj individuale.

Art.4 Pledoariile

Pledoariile trebuie sa accentueze elementele importante ale argumentatiei, precum si sa raspunda argumentelor partii adverse.
Timpul alocat initial este de 15 minute pentru argumentarea propriu-zisa( pledoaria), care nu poate fi mai scurta de 7 minute si de maximum 10 minute pentru raspunsul la argumentele partii adverse( replica), element care nu poate lipsi.

Ordinea pledoariilor este urmatoarea: 1.pledoaria pentru reclamant;2.pledoaria pentru parat;3.replica pentru reclamant;4.replica pentru parat(in cazul  spetelor de drept civil),respectiv:1.pledoaria procurorului,2. pledoaria apararii,3. replica procurorului, 4.replica apararii(in cazul spetelor de drept penal).Replica trebuie sa priveasca continutul pledoariei partii adverse.
În cazul in care o echipa isi epuizeaza timpul alocat pledoariei , poate solicita juriului prelungirea termenului de prezentare pentru replica.”Instanta” poate acorda  maximum cinci minute in plus. Minutele acordate in plus unei echipe vor fi acordate automat si celeilate.
O pledoarie nu poate fi sustinuta integral de un singur component al echipei.Ordinea la cuvant, durata prezentatrii fiecaruia si delimitarea subiectelor prezentate este la latitudinea exclusiva a membrilor echipei.

Art.5 Premii

Toti concurentii primesc diplome de participare. Echipa castigatoare va primi premiul intai.
Marele premiu(premiul pentru cea mai buna pledoarie) va fi acordat acelui component al unei echipe care intruneste cel mai mare numar de puncte, conform foilor de punctaj individuale.


Art.6 Dispoziții finale și tranzitorii

Comitetul de organizare isi asuma dreptul de a modifica prezentul regulament, pana cel tarziu la data Concursului, si doar in acele aspecte care nu afecteaza desfasurarea generala a acestuia.  Interpretarea Regulamentului de participare si desfasurare a Concursului de Procese Simulate se va face exclusiv de catre membrii comitetului de organizare.

Ultima actualizare în Luni, 04 Aprilie 2011 17:13