Sondaje 6

Din ceea ce stiu pana in prezent despre UMK, daca un prieten ar dori sa studieze la o Universitate privata si mi-ar cere parerea in privinta UMK
 
CATEVA CONSECINTE ALE INCERTITUDINII LIMBAJULUI JURIDIC

Autor: Genoveva VRABIE

Editura:  Cugetarea

Cod ISSN: 1221-4876, pp. 105-112

Rezumat:

În acest articol autoarea pune în discuţie limbajul legilor fundamentale, făcând o comparaţie între constituţiile din statele nordice, caracterizate printr-o anume „rigoare lingvistică” şi unele constituţii din sudul Europei, unde întâlnim formulări vagi sau principii care nu au acoperire în practică.

În lumina acestor realităţi, ea aduce în continuare o critică pertinentă unor texte cuprinse în Constituţia României din 1991, precum celor ce se referă la „un nivel de trai decent” ce trebuie asigurat cetăţenilor (art. 43 alin. 1), la „calitatea vieţii”(art. 134, lit. F), la „protecţia sănătăţii” (art. 33) etc. şi, mai ales, la „învăţământul de stat … gratuit”(art. 32 alin. 4). Oprindu-se asupra acestui din urmă text, ea propune, pe de o parte, revizuirea lui şi, pe de altă parte, înfăptuirea unei reforme a învăţământului, care să aibă loc atât pe plan normativ cât şi pe planul realizării normelor juridice.

Mise à jour le Jeudi, 15 Septembre 2011 07:52