Sondaje 6

Din ceea ce stiu pana in prezent despre UMK, daca un prieten ar dori sa studieze la o Universitate privata si mi-ar cere parerea in privinta UMK
 
PARLAMENTUL ROMANIEI DIN PERSPECTIVA MODELELOR DE REGLEMENTARE JURIDICA

Autor: Genoveva VRABIE

Editura:  Cugetarea

Cod ISBN: 978-973-611-597-4, pp. 7-40

Rezumat:

În diverse etape ale organizării sale politice, România a avut ca model de reglementare actele fundamentale din Franţa, care puneau bazele organizării instituţional-etatice. Astfel, Statutul Dezvoltator al Convenţiei de la Paris („Statutul lui Cuza”) s-a inspirat, într-o mare măsură din Constituţia Franceză de la 1852, iar Constituţia de la 1866 a avut ca model direct pe cea belgiană din 1831 şi, indirect, Carta Franceză de la 1830. Reluând această tradiţie după o lungă perioadă în care reglementarea organizării statului a avut la bază doctrina marxist-leninistă, Adunarea Constituantă ce a lucrat la elaborarea actualei Constituţii – intrată în vigoare la 8 decembrie 1991 – a avut din nou în vedere modelul francez, inspirându-se, în ce priveşte Parlamentul, din Constituţia celei de-a V-a Republici. Dar, aşa cum se argumentează în lucrare, modelul nu este pur şi simplu „copiat”, regulile pricind constituirea, organizarea, funcţionarea şi funcţiile Parlamentului din România îndepărtându-se, adesea, de cele cuprinse în Constituţia franceză de la 1958, după cum practica politică de aici nu este identică cu cea din Franţa.

În final, autoarea atrage atenţia asupra faptului că a avea un bun model de reglementare nu înseamnă neapărat a obţine o lege excepţională. Făcând aluzie la aprecierile marelui istoric român Nicolae Iorga asupra „modelului” Constituţiei de la 1866, ea arată că trebuie întotdeauna aleasă haina care vine cel mai bine pe corpul celui ce o îmbracă.

Mise à jour le Jeudi, 15 Septembre 2011 08:34