Sondaje 6

Din ceea ce stiu pana in prezent despre UMK, daca un prieten ar dori sa studieze la o Universitate privata si mi-ar cere parerea in privinta UMK
 
Arta religioasa romaneasca in secolele XV-XVII

Autor: Vasile CHIRICA        

Editura:  CUGETAREA

Cod ISSN: 1221-4876, pp. 119-124

Rezumat: 

Ortodoxia din Moldova medievală a generat relaţii naturale şi directe cu Bulgaria, Serbia, Muntele Athos şi Bizanţul. Utilizarea slavonei atât în mediul religios cât şi în cel cultural punctează faptul că literatura religioasă bizantină a ajuns în Moldova prin arealul slavic de sud.

Cultura românească în forma ei slavă este rezultatul unei sinteze complexe şi extinse de elemente provenind din tradiţia ortodoxă bizantină, de la muntele Athos, din Bulgaria şi Serbia incluzând şi elemente aparţinând catolicismului şi protestantismului ajunse în Moldova via Veneţia, Boemia, Polonia sau Ungaria amestecate toate într-o originală unitate.

Într-o perioadă când areale largi ce aparţinuseră Imperiului Bizantin se aflau sub stăpânire otomană, având astfel o contribuţie minoră la viaţa artistică şi culturală post bizantină şi pro ortodoxă, în principatele române constatăm o „înflorire” a artei bizantino-balcanice.

Manăstirile moldoveneşti ctitorite în secolele XV-XVII  devin centre culturale majore, cu bibliotecă proprie, cu ateliere de pictură şi broderie, de o importanţă covârşitoare în păstrarea tradiţiilor religioase şi a stilului bizantin în reprezentările iconografice şi în broderii. Muzeele şi mânăstirile româneşti păstrează cel mai bogat tezaur de broderie medievală din sud-estul Europei, regiune ce a fost influenţată în foarte mare parte de moştenirea artistică şi culturală bizantină.

Cuvinte cheie : arta religioasa, Moldova, Evul Mediu, broderii, stil bizantin, iconografie , slavonic.

Download

Mise à jour le Samedi, 17 Septembre 2011 06:52