Sondaje 6

Din ceea ce stiu pana in prezent despre UMK, daca un prieten ar dori sa studieze la o Universitate privata si mi-ar cere parerea in privinta UMK
 
Anumite aspecte privind dreptul la greva al functionarilor publici din Uniunea Europeana. Reglementarea dreptului la greva in dreptul romanesc

Autor:   Bogdan-Michael CIUBOTARU       

Editura:  CUGETAREA

Cod ISSN: 1221-4876, pp. 88-96

Rezumat:

Dreptul la grevă în rândul funcţionarilor publici, deci al celor care trebuie să contribuie la funcţionarea continuă a serviciilor publice, apare ca fiind cel mai controversat drept, controversă născută din ideea preemţiunii intereselor generale, realizate prin funcţionarea serviciilor publice, în faţa intereselor particulare, urmărite prin declanşarea grevei.

În Europa, nu întotdeauna şi peste tot a fost recunoscut dreptul la grevă al funcţionarilor publici, iar acolo unde a fost admis, s-au stabilit limitări şi condiţionări în exercitarea acestui drept. Asemenea restricţionări variază ca întindere şi, adeseori, cele mai multe vizează anumite categorii de lucrători datorită statutului lor (servicii publice), atribuţiilor pe care le îndeplinesc (servicii esenţiale), rangului lor ierarhic (staff-ul managerial) ori altor combinaţii între acestea.

În unele state, nu există dispoziţii legale cu privire la acest subiect, aspect care generează interpretări diferite ale autorităţilor publice naţionale, anume cele care interzic, respectiv recunosc tacit dreptul la grevă. Mai mult, funcţionarii publici din anumite state europene sunt guvernaţi, în ansamblul lor, printr-o legislaţie specială, care defineşte, printre altele, şi condiţiile exercitării dreptului la grevă. În alte state, însă, nu există distincţie între sectorul public şi cel privat, astfel că funcţionarii din sectorul public trebuie să respecte procedurile reglementate de dreptul comun în materia grevei salariaţilor.

În prezent, în ţara noastră, dreptul la grevă al funcţionarilor publici nu mai este condiţionat de respectarea principiului continuităţii şi celerităţii serviciului public, ca atare exercitarea acestui drept trebuie să se raporteze la criteriile şi restricţiile cuprinse în Legea nr. 168/1999, modificată, dreptul comun în materia conflictelor de muncă, anume asigurarea serviciilor esenţiale, dar nu mai puţin de 1/3 din activitatea normală, precum şi satisfacerea necesităţilor minime de viaţă ale comunităţilor locale.

Soluţia este discutabilă, fiind necesară, în perspectivă, o nouă reglementare juridică, dat fiind faptul că regimul grevei în materia funcţionarilor publici prezintă anumite particularităţi faţă de greva salariaţilor.

Cuvinte cheie : greva, dreptul la greva, servicii publice, lucratori publici, servicii esentiale. 

Download

Mise à jour le Samedi, 17 Septembre 2011 06:36