Trupul neînsuflețit al Prof. Univ. Dr. Genoveva Vrabie va fi depus

luni, 12 noiembrie, în Aula „Mihail Kogălniceanu”,

la parterul sediului Universității din str. Bălușescu nr. 2. Sunt bineveniți toți cei

care vor, pe această cale, să-și ia rămas bun de la fosta lor

colegă, prietenă sau profesoară.


Ceremonia funerară va avea loc marți, 13 noiembrie, ora 14,00,

la cimitirul „Sf. Apostoli Petru și Pavel”.Profesor, cercetător, fondator de Universitate, doamna Genoveva Vrabie s-a distins, de-a lungul anilor, prin competența și energia cu care a promovat, în țară și în lume, valorile școlii ieșene de drept.

Pentru profesorul Genoveva Vrabie, contribuția la formarea unor noi generații de juriști, asumată cu curaj și îndeplinită cu hotărâre, a rămas mereu în centrul activității profesionale. Din cei cincizeci și șapte de ani în care a servit învățământul superior juridic din România, jumătate sunt asociați cu mediul academic privat, în calitate de fondator, decan, rector și, ulterior, președinte al Universității Mihail Kogălniceanu. Onorând aceste poziții de demnitate și responsabilitate academică, profesorul Genoveva Vrabie și-a asumat, cu distincție și altruism, misiunea de a contribui la demna reprezentare internațională a comunității științifice din care face parte. În persoana ei, colegii și studenții întâlneau un model de patriotism nobil, natural, fundamentat pe înțelegerea sofisticată a vocației dreptului constituțional: aceea de a contribui la crearea și întărirea instituțiilor societății libere.

Născută la Brăila, la 31 ianuarie 1938, Genoveva Vrabie alege să studieze Dreptul la Universitatea  ieșeană. Imediat după absolvire, în 1961, își începe cariera didactică la Institutul Agronomic „Ion Ionescu de la Brad” și, după trei ani, devine asistent la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, instituție pe care avea să o servească timp de treizeci și cinci de ani. Între timp participă la întemeierea Universității „Mihail Kogălniceanu”, căreia îi va consacra ulterior cea mai mare parte a energiei profesionale și manageriale.

A obținut în 1973 titlul de Doctor în Drept al Universității din București, cu o teză intitulată „Politica, morala și dreptul – forme de reglementare a relațiilor sociale”. Această cercetare va avea un rol important în conturarea agendei sale profesionale, care s-a deschis în mod fericit după decembrie 1989, când specialiștii în Drept constituțional se numărau printre cei chemați să explice și să îndrume schimbarea. În cazul doamnei profesor Genoveva Vrabie, esențială a fost opțiunea pentru abordările comparative, pentru interdisciplinaritate și, nu în ultimul rând, pentru integrarea într-o adevărată comunitate epistemică internațională.

Aceste opțiuni s-au concretizat, în timp, printr-o activitate publicistică remarcabilă. Numeroasele volumele publicate în calitate de autor unic, în limba română sau în limba franceză, oferă o imagine sugestivă a modului în care doamna Genoveva Vrabie a contribuit la dezvoltarea disicplinei Dreptului constituțional și, într-un sens mai larg, a școlii românești de Drept public. La acest bilanț se adaugă nenumăratele contribuții în reviste de specialitate și volume colective, rapoartele prezentate la congrese și alte manifestări academice internaționale. Și-a asumat misiunea de a organiza la Iași conferințe internaționale de prestigiu, precum și pe aceea de a prezenta publicului românesc rezultatele acestor manifestări, spre exemplu coordonând o colecție de specialitate la editura Institutul European. Este o operă științifică ce beneficiază de o amplă recunoaștere internațională, iar un exemplu elocvent este volumul De l'Etat national à l'Union européenne. Les écrits d'une juriste roumaine et européenne, apărut sub egida Universității din Regensburg și coordonat de reputații profesori Rainer Arnold şi Didier Maus.

Eforturile și rezultatele academice ale doamnei Genoveva Vrabie, contribuția sa la dezvoltarea școlii românești de drept și la prestigiul acesteia pe plan internațional au fost recompensate, de-a lungul timpului, cu numeroase distincții. Doamna Genoveva Vrabie a primit, în 2004, brevetul si medalia MERITUL PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNT în gradul de Comandor. Un an mai târziu i-a fost conferită, în numele guvernului francez, Medalia de Merit, un semn de recunoaștere a contribuției domniei sale la dezvoltarea legăturilor academice între Franța și România și, totodată, de respect pentru o juristă francofonă. Printre celelalte instituții care au omagiat opera doamnei Genoveva Vrabie se numără Curtea Constituțională a României, Uniunea Juriștilor din România, Societatea Academică de Științe Administrative, Universitatea București și alte instituții de învățământ superior din România, Franța, Brazilia și Polonia. Nu în ultimul rând, devotamentul doamnei Genoveva Vrabie față de orașul Iași a fost răsplătit prin Diploma de merit și medalia „Pro amicitia, pro fidelitate” decernată de Primăria municipiului.UNIVERSITARIA - IN MEMORIAM - Prof. Genoveva Vrabie

Emisiune difuzată de postul TeleMoldova, luni 12 noiembrie, ora 20. Realizator: Doru Tompea; invitat: Lucian Dîrdală.


Genoveva Vrabie - O evocare

Articol apărut în Ziarul dr Iaşi, marți 13 noiembrie. Autor: Marius Balan


Descarca CV-ul doamnei Genoveva Vrabie.

Alumni

Cum tineti legatura cu UMK?
 
Clubul absolventilor UMK

Sunteti absolventi UMK?

Vrei sa-ti intalnesti colegii de facultate? Vrei sa stii ce mai fac?

UMK iti faciliteaza contactul cu fostii colegi:
Trimite pe Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza un mesaj cu numele tau, facultatea/specializarea/ masterul si anul în care ai absolvit, locul tau de munca si postul pe care-l ocupi si orice mai vrei sa le mai comunici colegilor tai. Noi vom trimite mesajul tau absolventilor nostri din aceeasi promotie si grupul tau de prieteni se va largi!

Asteptam mesajul tau la adresa de e-mail:

Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualizaCursuri festive, reintalniri

CURSUL FESTIV al absolventilor promotiei 2014

a Universitatii Mihail Kogalniceanu Iasi

va avea loc SAMBATA 14 IUNIE ora 11.00,

in Aula Mihail Kogalniceanu


Taxa de participare e de 75 RON platita pana pe 6 IUNIE

Taxa va fi platita in dimineata examenului de sambata 31 mai de la Procedura civila.

https://docs.google.com/forms/d/1f6oFFqCSz6z776DS_TaSplyQIF5i68yf0DLiOtxZrOk/viewform?usp=send_form

 
Ultima actualizare în Joi, 12 Iunie 2014 09:35
 
Absolventii si piata muncii

Universitatea „Mihail Kogalniceanu” se defineste prin absolventii sai. Specialisti, persoane cu un inalt prestigiu profesional fac cinste Clubului Alumni al UMK.

Astazi strategia nationala pentru invatamantul superior se axeaza pe monitorizarea relatiei dintre institutiile de invatamant superior si piata muncii si sustinerea reciproca a acestora.

Proiectul „Absolventii si Piata Muncii”, initiat si coordonat de Consiliul National pentru Finantarea Invatamantului Superior in colaborare cu Institutul INCHER – Kassel, Germania este implementat in 54 de universitati din Romania. In cadrul proiectului sunteti invitati sa participati la studiul national de monitorizare a traseului profesional al absolventilor.

Scopul acestuia este de a oferi o imagine de ansamblu asupra situatiei absolventilor si de a contribui la imbunatatirea calitatii programelor de studii universitare, pe baza informatiilor primite de la dumneavoastra.

Participarea la studiu este voluntara. Cu toate acestea, pentru obtinerea unor rezultate semnificative, fiecare contributie este importanta, deoarece o imagine cuprinzatoare a situatiei absolventilor poate fi obtinuta numai printr-o larga participare.

Va invitam ca, pe baza codului personal de acces primit prin email, sa completati formularul de mai jos.


Completarea chestionarului va dura aproximativ 30 de minute. Va rugam, daca este posibil, sa completati chestionarul in cel mult o saptamana. Va informam ca datele furnizate intra sub incidenta reglementarilor stricte de protectie a datelor cu caracter personal, iar rezultatele publicate nu permit identificarea respondentilorUltima actualizare în Vineri, 18 Ianuarie 2013 08:09
 
Cauti un vechi coleg?

UMK doreste sa va ajute sa mentineti legatura cu Universitatea si cu colegii din promotia dumneavoastra, oriunde ati fi .

Directia  Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor detine o baza de date cu informatii de contact ale absolventilor nostri. La adresa Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza va puteti adresa cu o cererea de a intra in contact cu un fost coleg. Mesajul dumneavoastra, impreuna cu datele de contact vor fi trimise colegului cautat, iar acesta va putea sa ia apoi legatura direct cu dumneavoastra.

Pentru a fi sigur ca puteti fi gasit de colegi, va invitam sa completati acest scurt formular:

De asemenea, va invitam pe pagina noastra de facebook care are peste 1000 de prieteni dintre absolventii nostri


Universitatea Mihail Kogalniceanu

Sau pe grupul de discutii de pe Yahoo umk_iasi


Ultima actualizare în Vineri, 18 Ianuarie 2013 08:09
 
Newsletter

Doriti sa fiti la curent cu evenimentele organizate de UMK?

Abonati-va la Newsletter completand formularul de mai jos:

Nume
Profesia si locul de munca
Promotia
Adresa postala
Nr. telefon
Email
Doriti sa fiti informat periodic cu privire la evenimentele organizate de UMK?

 
<< Început < Anterior 1 2 Următor > Sfârşit >>