Facilitati IT

    Reteaua date-voce a UMK este infrastructura necesara comunicarii interne si externe. Comunicarea interna se realizeaza prin sistemul de cablaje structurate ce asigura o platforma universala peste care se poate implementa orice sistem informational. Viteza de transmisie a datelor este in general de 100MB, dar si de 1GB pe anumite portiuni.

    Cablarea structurata s-a bazat pe o topologie modulara si radiala, cu conexiuni individuale spre fiecare post de lucru, fiind transparenta pentru utilizatori, universala si flexibila. Reteaua ofera servicii pentru servicii multiple, precum voce, date, video si multimedia, independent de producatorul elementelor inglobate in sistem.

     Comunicarea externa se realizeaza prin intermediul fibrei optice furnizate de ISP (RDS si Romtelecom).

   Principalele aplicatii instalate, disponibile tuturor utilizatorilor, sunt un sistem de administrare a activitatii profesionale a studentilor , o baza de date legislativa si o aplicatie pentru biblioteca UMK.

     Laboratorul de Informatica este destinat studentilor, aici fiind locatia unde se tin orele de Tehnologia Informatiei si a comunicarii, Editare in limbaje de specialitate, Elaborarea unui produs de PR si publicitate etc. Reteaua Laboratorului este proiectata dupa principiile cablarii structurate si este alcatuita din 12 calculatoare, o imprimanta, un scanner, un proiector si alte echipamente periferice. Reteaua are acces la Internet si la reteaua UMK, cu serviciile sale de mail, FTP, aplicatii etc.

     Sistemul informatic legislativ

Legalis Premium - sursa completă de legislaţie, jurisprudenţă şi doctrină pentru profesionişti -  este o baza de date legislativa, care oferă accesul la legislaţie - actualizata de doua ori pe luna, la jurisprudenţă si la doctrina. Exista aici posibilitatea de a citi si de a descărca numeroase tratate, manuale de drept civil, drept procesual civil, dreptul afacerilor, modele de contracte, toate disponibile în secţiunea BIBLIOTECA a programului.

Interesanta este si secţiunea Bibliografie, unde se poate construi, pe baza unor cuvinte-cheie, liste tematice de articole din Curierul Judiciar, Curierul Fiscal (acestea doua sunt disponibile in integrum), Caiete de Drept Penal, Revista de Drept Public, Revista Romana de Drept Internaţional, Noua Revista de Drepturile Omului, Revista Dreptul, Revista de Drept Comercial, Pandectele Romane, Revista Romana de Dreptul Muncii, Revista Romana de Drept Comunitar.

     Managementul activitatii universitare

Sistemul informatic UMS este modular şi, prin interfeţe special concepute pentru toate categoriile de utilizatori (secretare, conducere, cadre didactice cu diferite funcţii, contabili, casieri, studenţi), duce la îndeplinire următoarele funcţii:  definirea structurii organizatorice a universităţii, cu facultăţi, colegii, module, în diferite forme de învăţământ (studii de licenţă şi masterale), introducerea planurilor de învăţământ, administrarea bazei de date a studenţilor, a cadrelor didactice, organizarea sesiunilor de examene, producerea actelor de studiu, a diplomelor de licenţă şi de master, a suplimentelor de diplomă, administrarea încasărilor diferitelor taxe, precum şi complexe situaţii şi analize şcolare dedicate managementului universitar.

Implementarea acestui sistem informatic la Universitatea „Mihail Kogălniceanu” a reprezentat un pas important în informatizarea activităţii de secretariat şi pentru viitor se vor căuta soluţii pentru optimizarea accesului la distanţă la resursele administrate.

Accesul la Internet este asigurat, salile de seminar fiind dotate cu priza , iar zona amfiteatrelor dispune de conexiune wireless.

     Biblioteca are acces la Internet, atat in sala principala, cat si in cele trei sali de lectura.

Softul pentru administrarea activitatii Bibliotecii UMK este disponibil pe Internet la adresa www.umk.ro, din secţiunea Biblioteca. Softul asigură accesul cititorilor înregistraţi la fondul de carte pe bază de user şi parolă.

Interfata pentru cititori include

1.cautarile in fondul de carte (dupa titlu, autor, tip material: CA e carte, PP e publicatie periodica, CD e CD, SC e suport de curs)

2. rezervare

3. lista publicatiilor nerestituite (precum şi Istoricul tranzactiilor din biblioteca)

4. alte informatii - extras din Regulamentul bilbliotecii, programul etc

Ultima actualizare în Vineri, 04 Martie 2016 19:56