Linkuri utile

Motoare de cautare

Un motor de cautare este un instrument util pentru a gasi informatia necesara disponibila pe Internet. Exista peste doua mii de motoare de cautare diferite, fiecare cu punctele sale forte. De aceea este recomandat sa nu folositi mereu doar un singur motor de cautare ci sa incercati si unele noi. Iata cateva recomandari:

Google Scholar
http://scholar.google.com

Google Scholar asigura un mod de cautare in literatura din domeniul educatiei, acoperind multe domenii si tipuri de surse: articole, teze, carti, tratate, rezumate. Cautarile se fac in special pe site-urile revistelor de specialitate, societatile profesionale, repertorii de specialitate, universitati si alte organizatii educationale.

HotBot
http://www.hotbot.com

Cel mai  semnificativ avantaj al acestu motor de cautare este acela ca are foarte multe optiuni pentru cautarea avansata.

Web Directories (Cataloage de internet)

Un catalog de Internet sau catalog web (în engleză: Web directory) este un catalog de resurse de pe Internet, fiind specializat în legături (hiperlinkuri) către alte situri și categorizarea acestora. Cataloagele de Internet permit webmaster-ilor să indice un sit nou spre a fi adăugat drept resursă într-o categorie relevantă.

Un catalog de Internet nu este un motor de căutare și nu se bazează pe cuvinte cheie, ci afișează rezultate în funcție de categorii și subcategorii.

Iata cateva recomandari:

Open Directory
http://www.dmoz.org

Proiectul Open Directory este unul dintre cele mai vaste directoare de pe Web. Este construit si actualizat de comunitatea globala, prin editori voluntari.

Meta-tools

Meta-Tools sunt motoare care actioneaza cu ajutorul mai multor motoare de cautare. Acestea nu creaza propriile baze de date.

Recomandam:

Dogpile
http://www.dogpile.com

Un meta-tool care permite o cautare prin utilizarea a 25 de motoare de cautare simultan.

Search.com
http://www.search.com

Acesta face o meta-cautare folosind peste 800 de motoare specializate pe Web.

Site-uri de Internet

Surse generale 

Oxford Reference Online (presupune crearea unui cont)
http://www.oxfordreference.com

Oxford Reference este un bun punct de pornire in gasirea resurselor de documentare in 25 de domenii.

Reference Desk
http://www.refdesk.com

DeskRef: Sources for Quick Answers
http://www.rcls.org/deskref

LibrarySpot
http://www.libraryspot.com

Quest Dot Net
http://www.re-quest.net

University of Virginia
http://www.lib.virginia.edu/reference

BCCLS Internet Reference Sources
http://www.bccls.org/reference

Informatii despre Uniunea Europeana

Informatii generale:

Europa: portalul principal catre toate paginile oficale ale UE, cu acces la site-urile institutiilor europene.

European Union A-Z index: un index dupa topic al tuturor paginilor de interes din Europa


Glossary: Glosar de termeni definiti in mod comprehensiv.

History of the European Union: O istorie a evenimentelor majore, din 1946 pana astazi.

How to find information on Europa: Link-uri catre paginile europene, organizate dupa tipuri de informatii (ex: documente oficiale, legislatie, declaratii de presa, noutati, jurisprudenta etc)

EU databases: Acces la bazele de date ale UE, dupa subiect.


European Union member states: Link-uri la site-urile oficiale ale guvernelor, ministerelor statelor membre.

Tratate si politici ale UE:

Treaties and law: Tratatele de baza ale UE cu informatii si explicatii.

Treaties: Aceasta versiune a listei tratatelor contine si un motor de cautare.

EUR-Lex: Acces la legislatia europeana in vigoare, jurisprudenta si propuneri legislative, cu optiuni complexe de cautare si acces la Jurnalul Oficial.

Institutions and bodies:

Introducing the European Union:O explicatie a functionarii UE, cu link-uri la institutiile sale (Comisia europeana, Consiliul Europei, Curtea Europeana de Justitie, Parlamentul), alte institutii importante (cum ar fi Banca Centrala Europeana) si agentii specializate.

Council of the European Union

European Parliament

European Commission

Directorates-General and Services

Statistici:

European Central Bank Statistics: Statistici relevante pentru politicxa monetara.

Public Opinion: The Euro-barometrul ce da accesul la rezultate ale unor sondaje de opinie din 1973 pana in prezent.

Technici pentru cautarea resurselor disponibile in site-urile Uniunii Europene

  1. Cand explorati prima data un subiect, accesati  “European Union A-Z Index” sau “Activities of the European Union“ pentru a avea o imagine de ansamblu asupra topicului ales. Limbile in care informatiile sunt afisate difera in functie de pagina, dar incercati, indiferent de site-ul pe care sunteti, sa cautati eventuale traduceri in limba romana.
  2. Pentru a asambla un numar mare de pagini posibil relevante, folositi motoarele de cautare specifice.
  3. Unii internauti prefera sa foloseasca motoare clasice de cautare, cum ar fi Google, limitand rezultatele cautarii dupa domeniul .eu . O cautare avansata in Google permite restrangerea cautarii la paginile ce au domeniul ".eu.int" sau a paginilor mai noi decat o data anume considerata. 
  4. Cele mai multe pagini de pe site-urile oficiale europene au afisata calea pe care ati ajuns la o anumita pagina, dand posibilitatea de a merge inapoi pe firul cautarilor dumneavoastra. Metoda aceasta de a pastra afisata calea pe care ati ajuns la o anumita pagina se numeste "dara de frimituri" - “bread crumb trail”, de exemplu  EUROPA> European Commission > Employment and Social Affairs > Anti-discrimination and relations with Civil Society
  5. Identificati paginile cautate si in functie de institutiile care administreaza aceste pagini. In acest sens va va fi de folos site-ul “Introducing the European Union” si  “Directorates-General and Services” .

Alte site-uri utile - Domeniul Juridic si Administratie publica

Obiectivul Directory of Open Access Journals este de a înlesni accesul liber la publicaţii periodice din diverse domenii academice şi de a promova utilizarea acestora. DOAJ nu percepe taxe de acces cititorilor; aceştia au dreptul de a citi, descărca, copia, distribui şi printa documentele puse la dispoziţie de către DOAJ.

DOAJ pune la dispoziţie cititorilor publicaţii ce acoperă toate domeniile de cercetare academică.

Articolele sunt publicate în limbi de circulaţie internaţională.

The Internet Public Library
Drept si Stiinte politice

http://www.ipl.org/IPLBrowse/GetSubject?vid=13&tid=7038&parent=0

Tribuna Juridica - Editată de Departamentul de Drept din Academia de Studii Economice din Bucureşti, revista "Tribuna Juridică" îşi propune să devină în timp, prin conţinutul materialelor publicate, un etalon al cercetării ştiinţifice în domeniul juridic. Platformă de dezbateri juridice publicate în limbile română şi engleză sau franceză, revista îşi doreşte să ajungă o punte de legătură între cercetătorii ştiinţelor juridice din întreaga lume.

În paginile Revistei Tribuna Juridică/Juridical Tribune cititorii vor regăsi trei rubrici permanente. Prima rubrică, intitulată "STUDII ŞI COMENTARII" îşi propune să publice articole, studii şi comentarii de practică judiciară din toate domeniile ştiinţelor juridice. Dorinţa noastră este ca în paginile revistei să se regăsească vii dezbateri pe teme de interes internaţional care să reunească comentarii de drept comparat, analize la adresa marilor provocări juridice născute sub cupola Uniunii Europene şi, nu în ultimul rând, studii care să reliefeze particularităţile dreptului naţional. Comentariile jurisprudenţiale vor viza prioritar hotărârile instanţelor internaţionale (CEDO, CJUE, CIJ etc.).

A doua rubrică, intitulată - JURISPRUDENȚA – va cuprinde extrase din spețe relevante ale CEDO și ale Curții de Justiție a Uniunii Europene.

A treia rubrică, denumită AGENDA JURIDICĂ va fi un spaţiu dedicat prezentării unor conferinţe juridice naționale și internaționale, evidenţierii propunerilor legislative de la nivelul Uniunii Europene şi enumerării evenimentelor editoriale de prestigiu naționale și internaționale.

 Studies of Transition States and Societies

Revistã publicatã de Universitatea Tallinn – Institutul de ştiinţe politice şi Institutul de Studii Internaţionale  şi sociale.

Studies of Transition States and Societies (STSS) îşi propune sã promoveze schimbul interdisciplinar între oamenii de ştiinţã în toate ramurile majore ale sociologiei şi ale ştiinţelor politice. Accentul major al revistei este pe societãţile în tranziţie, în mod special privind schimbãrile sociale şi politice în ţãrile post-comuniste. Conceptual vorbind, acest jurnal încearcã sã conteste înţelegere teleologicã a proceselor de tranziţie, care se bazeazã pe clasificãri dihotomice (faţã de tradiţia modernismului, a democraţiei faţã de totalitarism, etc.), punând, în schimb, accent pe abordãri holistice. STSS conţine articole recenzate, studii teoretice, cât şi comparative, precum şi abordãri cantitative şi calitative.

Sfera Politicii

Structura revistei se prezintă astfel:

  • Un articol care introduce tema/subiectul despre care se tratează în numărul respectiv  (sub denumirea de ‘editorial’);
  • Mai multe articole pe tema/subiectul anunţat(ă);
  • Mai multe articole pe tema/subiectul anunţat(ă);
  • Rubrica « Arhiva » în care sunt prezentate documente produse în perioada comunistă;
  • Un articol (în afara temei) deseori de filosofie politică sau psihologie politică;
  • Un interviu cu un specialist al problematicilor în domeniu în spaţiul românesc (străin sau român);
  • Recenzii ale cărtilor recent apărute (în prezent, în majoritatea cazurilor, cărţi apărute în România).

Revista este accesibilă gratuit pe internet. Publicarea ei pe internet precede cu o săptămână apariţia sa în format hârtie.


Studia Universitatis Babes-Bolyai

Studia Iurisprudentia este seria juridica cu aparitie trimestriala a revistei Studia Universitatis Babes-Bolyai. Revista universitara de traditie, doreste sa reflecte cercetarile si punctele de vedere ale profesorilor Facultatii de Drept din Cluj-Napoca si ale colaboratorilor din tara sau din strainatate ale acesteia. La baza oricarui material publicat sta numai rationamentul stiintific obiectiv si argumentarea coerenta, iar continutul angajeaza exclusiv pe autor.


Social Science Research Network (SSRN) pune la dispoziţie studii din domenii multiple, site-un fiind compus dintr-o serie de reţele de cercetare specializate în fiecare din ştiinţele sociale. Biblioteca virtuală a SSRN constă în două secţiuni: o bază de date ce conţine peste 336,600 rezumate şi o colecţie electronică ce conţine peste 272,800 studii integrale în format PDF.


Postmodern Openings Journal este parte integrantă a Programului Internaţional Lumen Microcercetări. Editura Lumen, în colaborare cu Centrul de Cercetari Socio Umane Lumen şi cu Asociaţia Lumen are ca misiune promovarea excelenţei ştiinţifice în rândul tinerilor cercetători.  Domeniile de publicare sunt diverse : asistenta sociala, sociologie, filosofie, psihologie, stiinte sociale, juridice, politice sau in stiintele educatie, marketing si economie, PR si comunicare, psihologie, teologie, integrare europeana, filologie lingvistica, istorie, etc .


Revista de criminologie, de criminalistica si de penologie - Societatea Română de Criminologie şi Criminalistică are un rol important în cunoaşterea fenomenului criminalităţii din România, prin elaborarea unor studii specifice de diagnoză şi prognoză.


Revista Transilvană de Stiinte Administrative se bazează pe o abordare interdisciplinară a domeniului adresându-se atât membrilor corpului academic, cât şi practicienilor. Pe baza unei abordări interdisciplinare moderne au apărut articole în domeniul ştiinţelor administrative pe diferite linii de analiză: management public, politici publice, drept administrativ, analiza politicilor publice, dezvoltare regională, dezvoltare comunitară, finanţe publice, urbanism şi amenajarea teritoriului, evaluarea programelor în Administraţia Publică, etică în Administraţia Publică, sisteme administrative comparate etc.


Juridice.ro vă oferă acces gratuit la studii şi articole din domeniul juridic, organizate pe secţiuni tematice: drept administrativ, drept civil, drept penal,  dreptul Uniunii Europene, etc . Totodată, acest portal pune la dispoziţie utilizatorilor săi o vastă colecţie Monitorul Oficial. Partea I. Utilizatorii au acces gratuit şi la Revista de Note si Studii Juridice (RNSJ) - publicaţie online de informare juridică pentru profesionişti. Secţiunele cuprinse în acest site cuprind informaţii referitoare la conferinţe din ţară şi din străinătate, jurisprudenţă, ştiri, legislaţie recentă.


Revista de Cercetare şi Intervenţie Socială publică articole originale despre teorii, metode şi raporte de cercetare, articole referitoare la practici, precum şi prezentări de conferinţe cu privire la cercetarea în domeniul social. Scopul general al RCIS este de a prezenta cele mai bune de articole despre societatea contemporană şi fenomenele actuale, în scopul îmbunătăţirii bazei de cunoştinţe şi practici. Deoarece realitatea socială este diversă şi complexă, RCIS publică articole cu diferite tradiţii intelectuale, abordări ale practicilor, metode de cercetare şi domenii de aplicabilitate cercetărilor.


Revista Romanească pentru Educaţie Multidisciplinară are ca obiectiv promovarea de noi perspective multidisciplinare şi transdisciplinare, atât din punctul de vedere al educaţiei copiilor şi/sau adulţilor, a metodologiei educaţiei, a relaţiei dintre educator şi cel educat, cât şi din punctul de vedere al acţiunilor sociale desfăşurate prin strategii educaţionale.


Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia este o instituţie de învăţământ superior şi cercetare cu caracter public, de stat, integrată sistemului naţional de învăţământ superior. Aici veti gasi arhiva Revistei Annales Universitatis Apulensis - Series Jurisprudentia, revista recunoscuta CNCSIS.


Portalul national de Administratie Publica a devenit cel mai important portal romanesc de administratie publica. Portalul www.administratie.ro colecteaza si publica informatii despre cele mai importante institutii si persoane din administratia publica romaneasca: presedintie, parlament, guvern, primarii, consilii judetene si locale, prefecturi, alte organizatii ale administratiei publice centrale si locale. 
Devenit cel mai modern si rapid mijloc de transmitere a informatiilor din sfera administratiei publice, Portalul national de Administratie Publica ofera tuturor institutiilor din acest domeniu un avantaj considerabil: acela de a-si putea face cunoscuta activitatea unui mare numar de vizitatori, in timp real si fara costuri. 
Fluxul informativ cotidian al Portalul national de Administratie Publica contine sinteza stirilor publicate pe www.administratie.ro. Fluxul este trimis zilnic, prin e-mail, la peste 8.000 de persoane care lucreaza in administratia publica centrala si locala (ministere, ambasade, primarii, prefecturi, consilii judetene si locale etc). Informatiile sunt prezentate pe domenii:
- Presedintie
- Parlament
- Guvern
- Ministere
- Institutii ale administratiei publice centrale
- Primarii
- Consilii
- Prefecturi
- Institutii ale administratiei publice locale.

De asemenea, fluxul cuprinde trimiteri la cele mai importante articole de presa privitoare la activitatea administratiei publice aparute in mass-media centrala si locala. Oricine poate citi materialele prezentate in flux accesand direct linkurile catre Portalul national de Administratie Publica.

Alte domenii

Humbul Humanities
http://www.humbul.ac.uk

Humanities-Interactive
http://www.humanities-interactive.org

Infomine: Scholarly Internet Resource Collections
http://infomine.ucr.edu

The Voice of the Shuttle
http://vos.ucsb.edu

Arts and Humanities Data Service (http://ahds.ac.uk)

Electronic Text Center (http://etext.lib.virginia.edu)

The Perseus Digital Library (http://www.perseus.tufts.edu)

Social Science Research Council (http://www.ssrc.org)

Online Dictionary of the Social Sciences
http://datadump.icaap.org/cgi-bin/glossary/SocialDict

HNet: Humanities & Social Sciences Online
http://www.h-net.org

Schorlarly Internet Resource Collections

http://infomine.ucr.edu


Resurse pentru invatarea limbilor straine

    

Portalul de limbi străine bab.la vă oferă dicţionare, traduceri, jocuri şi teste de limbi străine, lecţii de vocabular şi multe altele. Bab.la este un portal interactiv: puteţi propune propriile traduceri, solicita traduceri pe care nu le găsiți altundeva, sau puteţi crea propriile teste de limbi străine.


Evaluarea resurselor disponibile pe internet - articole disponibile in limba engleza:

  1. The Good, The Bad, & The Ugly: or, Why It’s a Good Idea to Evaluate Web Resources.
    http://lib.nmsu.edu/instruction/eval.html
  2. Information Literacy: The Web Is Not an Encyclopedia.
    www.oit.umd.edu/units/web/literacy/
  3. Evaluation Techniques of Internet Resources.
    http://www.teachercertification.org/teach/evaluation-techniques-of-Internet-resources.php

  4. How To Evaluate the Sources You Find.
    www.library.cornell.edu/okuref/research/evaluate.html
  5. Evaluating Web Sites.
    www.library.cornell.edu/okuref/research/webeval.html
Mise à jour le Samedi, 01 Novembre 2014 13:04