Sondaje 6

Din ceea ce stiu pana in prezent despre UMK, daca un prieten ar dori sa studieze la o Universitate privata si mi-ar cere parerea in privinta UMK
 

Sondaj 7

La care dintre evenimentele organizate in cadrul Zilelor UMK, doriti sa participati?
 
Anul 2010

1. Sesiunea stiintifica a Universitatii "Mihail Kogalniceanu" din Iasi

2. Masa rotunda internationala cu tema  Puterea judiciara

3. Seria de conferinte sustinute de Prof. Dr. Francisco Fernandez SEGADO

4. Sesiunea  stiintifica studenteasca

5. Seria de prelegeri a Centrului de Conferinte al UMK


SESIUNEA STIINTIFICA ANUALA UMK
IASI 21 - 22 MAI 2010

PROVOCARILE SOCIETATII POST-COMUNISTE. DIMENSIUNI POLITICO-JURIDICE, INSTITUTIONALE SI CULTURALE

    Sesiunea s-a desfasurat in plen si pe sectiuni, incluzand si o Masa Rotunda organizata de Asociatia Romana de Drept Constitutional impreuna cu Centrului Francofon de Drept Constitutional al Universitatii „Mihail Kogalniceanu”.

Mentionam ca participarea la Sesiunea Stiintifica anuala a UMK a fost creditata de Uniunea Barourilor de Avocati din Romania.


Masa rotunda cu participare internationala

Puterea judiciara

IASI 21 - 22 MAI 2010

rezumatele lucrarilor sunt disponibile aici

materialele prezentate sunt disponibile in intregime aici


930 – 1000 - Sesiune de deschidere / Séance d'ouverture (Amf. “Mircea Djuvara”)

Genoveva VRABIE Recteur de l'Université   "Mihail Kogalniceanu", Président de l'Association Roumaine de Droit Constitutionnel

Didier MAUS - Conseiller d’Etat, Président émérite de l'Association française de droit constitutionnel; Président de l'Association internationale de de droit constitutionnel

Monica HERMAN SALEM CAGGIANO, Professeur à l'Université de São Paulo/ BRASIL

1000 -1130 Atelier I

Moderateurs: - Genoveva VRABIE – Recteur de l'Université   "Mihail Kogalniceanu", President de l'Association Roumaine de Droit Constitutionnel

- Didier MAUS - Conseiller d’Etat, Président émérite de l'Association française de droit constitutionnel;  Président de l'Association internationale de de droit constitutionnel

1145-1330 - Atelier II

Moderateurs:- Slobodan MILACIC Professeur à l'Université Bordeaux IV – CEREB,

- Michel LEROY - Chargé de cours à l'Université Libre de Bruxelles, Président de chambre au Conseil d'Etat

1430 -1630 Atelier III

Moderateurs: - Simina-Elena TANASESCU, Professeur de droit public à l’Université de Bucarest

- Bertrand MATHIEU Professeur à l'Ecole de droit de la Sorbonne - Université Paris I; Directeur du Centre de recherche de droit constitutionnel; Président de l'Association  française de droit constitutionnel

1645 -1800 Concluzii  / Conclusions

Participanti/ Participants:

  1. Lect.dr. Marius-Nicolae BALAN,   Universitatea "Al.I.Cuza" din Iasi
  2. Prof.dr. Emil BALAN, Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative
  3. Rubens BEÇAK, Universidade de São Paulo/ BRASIL
  4. Prof.dr. Gilberto BERCOVICI, Universidade de São Paulo/ BRASIL
  5. Prof.dr.Monica HERMAN SALEM CAGGIANO, Universidade de São Paulo/ BRASIL
  6. Prof.dr. Radu CARP, Universitatea Bucuresti
  7. Lect.dr. Stefan DEACONU, Consilier prezidential;Administratia prezidentiala; Departamentul Constitutional Legislativ; Universitatea Bucuresti
  8. Prof.dr. Michel LEROY, l'Université Libre de Bruxelles, Président de chambre au Conseil d'Etat
  9. Prof.dr. Bertrand MATHIEU, l'Ecole de droit de la Sorbonne-Université Paris I; Directeur du Centre de recherche de droit constitutionnel; Président de l'Association française de droit constitutionnel
  10. Prof.dr. Didier MAUS, Conseiller d’Etat, Président émérite de l'Association française de droit constitutionnel;  Président de l'Association internationale de droit constitutionnel



  1. Prof.dr. Slobodan MILACIC, l'Université Bordeaux IV – CEREB
  2. Prof.dr. Rodica-Narcisa PETRESCU, Universitatea "Babes-Bolyai"
  3. Prof.dr. Adrian POPVICI, l'Université McGill - Montréal/CANADA
  4. Prof.dr. Nina RANIERI,  Universidade de São Paulo/ BRASIL
  5. Drd. Gabriela-Adriana RUSU, Université Montpellier I
  6. Prof.dr. Elena-Simina TANASESCU, Universitatea Bucuresti
  7. Prof.dr. Dana TOFAN, Universitatea Bucuresti
  8. Drd. Gabriela VARIA, Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative
  9. Lect.drd. Crina VERGA, Universitatea "Mihail Kogalniceanu"-  Iasi
  10. Prof.dr. Brigitte VINCENT, l'Université Montesquieu-Bordeaux IV
  11. Prof.dr. Genoveva VRABIE, Universitatea "Mihail Kogalniceanu"-Iasi
    1. Academician, Prof.dr. Alexandru ZUB, Membru al Academiei Roman


Temele abordate au inclus, printre altele, locul si rolul curtilor constitutionale in clasica „trinitate” a puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească – enunţate în constituţiile statelor şi în doctrină. De asemenea, un subiect actual l-a constituit includerea, in dreptul intern, a jurisprudentei Curtii Europene de Justitie de la Luxemburg, si, in perspectiva, pe cale de consecinta logica, pe cea a Curtii Europene a Drepturilor Omului, de la Strasbourg.  

In deschiderea lucrarilor doamna rector Genoveva Vrabie a subliniat caracterul festiv al acestei manifestari avand in vedere cei douazeci de ani de activitate ai universitatii organizatoare, precum si mentinerea unor legaturi amicale permanente cu colegii  din Franta, Belgia, Canada, Brazilia.

Puterea judiciara a fost supusa dezbaterii in lucrarile participantilor, ea fiind analizata in contextul separatiei puterilor in stat, al integrarii statelor europene in Uniunea Europeana si al faptului ca justitia constitutionala nu face parte din clasica „trinitate” a puterilor – legislativa, executiva si judecatoreasca – enuntate in constitutiile statelor si in doctrina.

In debutul acestei manifestari, academicianul Alexandru Zub a realizat o prezentare istorica a evolutiei constitutionalismului.

                                 

S-a mentionat necesitatea clarificarii notiunilor de „putere de stat”, „organ de stat”, „autoritate publica”, „institutie publica”, precum si a rolului si naturii juridice a Curtilor sau Tribunalelor Constitutionale, in contextul in care in unele situatii acestea s-au transformat din „legislator negativ” in „legislator pozitiv”. S-a subliniat, in acest sens, ca in Constitutia Romaniei nu se precizeaza daca instanta constitutionala este o putere si nici calificarea acesteia. Prin urmare, s-a apreciat ca se poate caracteriza Curtea Constitutionala prin intermediul jurisprudentei sale.








Profesorul Slobodan Milacic a prezentat detaliat trasaturile puterii judiciare care ii determina locul acesteia in sistemul autoritatilor publice, facand distinctie intre notiunile de „legalitate” si „legitimitate”.

Intr-o alta expunere s-au explicat principalele criterii utilizate pentru delimitarea competentelor judecatorului administrativ si a celui ordinar, in contextul existentei mai multor ordini jurisdictionale, punandu-se accent pe necesitatea existentei unei proceduri de reglementare a conflictelor de competenta.


S-a facut referire si la intarirea rolului Consiliului Constitutional din Franta in urma revizuirii din 2008 a Constitutiei.

Din cele prezentate, profesorul Didier Maus a desprins o serie de concluzii. Astfel, comunicarile prezentate reprezinta un tablou de drept constitutional comparat care vizeaza tari ce apartin unei democratii liberale de drept.  Se afirma cu certitudine ca puterea judecatoreasca s-a dezvoltat din ce in ce mai mult; insa, poate ea sa contribuie la democratizarea societatii?



S-a facut distinctie intre puterea judecatoreasca si justitia constitutionala, subliniindu-se trasaturile acestora; s-a discutat despre coexistenta mai multor ordini jurisdictionale si repartizarea competentelor intre jurisdictiile judiciare si administrative (Belgia). S-a ridicat problema modului in care se organizeaza independenta justitiei si s-a remarcat o tendinta de politizare a acesteia. S-a mentionat, de asemenea, rolul justitiei constitutionale. Astfel, s-a pus accent pe influenta din ce in ce mai mare a Curtii Constitutionale din Romania dupa ce – in urma revizuirii Constitutiei din 2003 – aceasta a capatat o noua atributie – solutionarea conflictelor juridice de natura constitutionala dintre autoritatile publice.



S-a subliniat, in acest context, si importanta pe care a capatat-o (obtinut-o) Curtea de Arbitraj din Belgia  - prin transformarea ei in Curte Constitutionala in 2007 -  precum si Tribunalul Suprem din Brazilia. S-a subliniat, in acelasi sens, ca in Franta, dupa revizuirea Constitutiei din 2008, puterea Consiliului Constitutional a fost considerabil largita. S-a specificat ca justitia constitutionala a evoluat pe baza influentei jurisprudentei europene. De asemenea, dezvoltarea justitiei europene – reprezentata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului si Curtea de Justitie de la Luxembourg – a antrenat, prin deciziile cu caracter obligatoriu pronuntate, si accentuarea rolului judecatorului national.

S-a amintit  pe parcursul lucrarilor de existenta unei jurisprudente divergente in Romania si de faptul ca adeseori in Franta judecatorul nu accepta puterea de lucru judecat pe care o au deciziile pronuntate de instantele superioare.

In final, profesorul Didier Maus exprima multumiri si gratitudine pentru primirea si reunirea invitatilor la aceasta Masa Rotunda Francofona si spera sa revina cu ocazia unei viitoare asemenea manifestari.



Sesiune stiintifica anuala

a XVIII-a editie

Provocarile societatii post-comuniste.

Dimensiuni politico-juridice, institutionale si culturale

21-22 MAI 2010

Sambata, 22 mai 2010

9.00- 9.30: Primirea invitatilor

9.30-10.45: Sedinta plenara - Aula “Mihail Kogalniceanu”

1. Prof.univ.dr. Genoveva VRABIE, Rectorul Universitatii "Mihail Kogalniceanu" din Iasi

Cuvant de deschidere

2. Prof.univ.dr. Aurora CIUCA, Decanul Facultatii de Drept, Univ. "Mihail Kogalniceanu" din Iasi

Cetatenia intre    national si international

3. Prof.univ.dr. Petre DUMITRESCU, Universitatea "Mihail Kogalniceanu" din Iasi

Libertatea ca pasiune sau libertatea ca ordine legitima.

10.45 - 11.00: Pauza de cafea

11.00 - 13.00: Sedinte de comunicari pe sectiuni, in salile Universitatii“Mihail Kogalniceanu”

- Sectiunea de Drept Public (Sala de Consiliu)

- Sectiunea de Drept Privat si stiinte umaniste (Aula "Mihail Kogalniceanu")

- Sectiunea de Relatii internationale si studii europene (Sala SD)

- Sectiunea Comunicare si relatii publice (Sala E102)

- Sectiunea de Geografie-Istorie-Arheologie (Sala P08)

13.00 - 13.30: Pauza

13.30 - 15.00: Comunicari pe sectiuni - Continuarea lucrarilor.

Comunicari pe sectiuni (ateliere)

Sectiunea

DREPT PUBLIC

(Sala de Consiliu)

MODERATORI:

-         Prof.dr. Aurora CIUCA, Decanul Facultatii de Drept, Univ. "Mihail Kogalniceanu" din Iasi

-         Prof.univ.dr. Vasile PAVALEANU, Univ. "Mihail Kogalniceanu" din Iasi

-         Lect.univ.dr. Mihai COVALCIUC, Seful Catedrei de Drept Public, Univ. "M.Kogalniceanu"-Iasi

  1. 1. Prof.dr. Vasile PAVALEANU (UMK Iasi) - Care este viitorul Ministerului Public?
  2. 2. Lect.dr. Mihai COVALCIUC (Seful Catedrei de Drept Public, UMK Iasi)- Rolul societatii civile in lupta impotriva coruptiei.
  3. 3. Lect.drd. Andra MARIN (Directorul Centrului de conferinte al Univ. "M.Kogalniceanu" din Iasi)- Actorii Guvernarii: o analiza a cerintelor   pentru o strategie robusta de dezvoltare a serviciilor publice.
  4. 4. Lect.dr. Roxana-Mihaela PRISACARIU, Prodecanul Facultatii de Drept  (UMK Iasi)- Minoritatile nationale si dreptul de participare efectiva la viata politica.
  5. 5. Lect.dr. Rodica PANAINTE (UMK Iasi)- Exigentele realizarii dreptului la aparare in jurisprudenta interna si in cea europeana.
  6. 6. Lect.dr. Bogdan-Michael CIUBOTARU (UMK Iasi)- Locul si rolul Cabinetului romanesc actual.
  7. 7. Av. Kinga TRUFAN (Baroul Bucuresti)- Rolul parlamentelor nationale in arhitectura  institutionala a Uniunii Europene. 
  8. 8. Drd. Roxana Gabriela ALBASTROIU (Facultatea de Drept si Stiinte Administrative, Universitatea din Craiova) - Proiectele de cod-traditie si modernitate in societatea postcomunista;
  9. 9. Asist.univ.drd. Tamara PORUCIUC (Universitatea "Stefan Lupascu"  Iasi)- Pregatirea pentru reintegrarea sociala a persoanelor aflate in executarea pedepselor privative de libertate.
  10. 10. Lect.drd. Narcisa CIOCAN NEGOESCU (Universitatea "Petre Andrei" din Iasi)- Legislatia turismului rural din Romania- facilitare sau constrangere?
  11. 11. Avocat Petre Razvan LUCA- Infractiuni comise prin intermediul sistemelor informatice
  12. 12. Drd. Cristina GONTA (Univ.Berna)- Evolutii recente in jurisprudenta CEDO in materia Art.6 din Conventie.

Sectiunea

DREPT PRIVAT SI STIINTE UMANISTE

(Aula "Mihail Kogalniceanu")

MODERATORI:

-    Conf.univ.dr.Ernestina UNGUREANU, Seful Catedrei de Drept Privat si Stiinte complementare,(UMK Iasi)

-    Lect.univ.dr. Aneta LUCA, Univ. "Mihail Kogalniceanu" din Iasi

  1. 1. Conf.dr. Ernestina UNGUREANU (UMK Iasi) - O problema de competenta in dreptul international privat.
  2. 2. Lect.dr. Aneta LUCA (UMK Iasi)- Forta obligatorie a contractului in lumina Noului Cod Civil.
  3. 3. Drd. Camelia-Liliana GHEORGHIU (judecator Curtea de Apel Iasi) - Limitari ale dreptului de proprietate impuse de functia sociala a acestuia. Aspecte legislative si jurisprudentiale.
  4. 4. Lect.dr. Aneta LUCA (UMK.Iasi), av. Petre-Razvan LUCA - Noi reglementari privind nedemnitatea succesorala.
  5. 5. Lect.dr. Irina APETREI (UMK)- Paternitatea in viziunea legislativa a noului Cod Civil Roman
  6. 6. Lect.dr. Antonio SANDU (UMK)- Perspective postmoderne in analiza fenomenelor sociale si juridice.
  7. 7. Av.Iolanda BOTI, av.Victor BOTI (Barreau du Quebec)- Mandatul in caz de inaptitudine in noul Cod Civil.
  8. 8. Lect.drd. Dionisie AFLOROAEI (UMK Iasi)- Mijloace juridice de echilibrare a prestatiilor contractuale.
  9. 9. Lect.dr. Aura-Angelica POPA (Universitatea "Petre Andrei" din Iasi)-Legislatia romaneasca privind calitatea produselor nealimentare adoptata dupa 1989. Situatia consumatorului in Romania.
  10. 10. Conf.dr. Nina CUCIUC (UMK Iasi)- L’opposition de la marquée de genre dans le métalangage du droit français.
  11. 11. Drd. Oana BARGAN (Universitatea "Al.I.Cuza" Iasi- Facultatea de Litere)- Traducerea juridica- o categorie speciala.
  12. 12. Av.drd.Doina STUPARIU, Ioana RUSU, consilier juridic - Medierea-modalitate de rezolvare a conflictelor
  13. 13. Razvan PALADE (licentiat, UMK Iasi)- Procedura concordatului preventiv.
  14. 14. Laura IGNAT (student anul III, UMK Iasi)- Raspunderea administratorilor fata de Societatea pe actiuni.

Sectiunea

RELATII INTERNATIONALE SI STUDII EUROPENE

(Sala SD)


MODERATORI:

-         Lect.univ.dr. Camelia RADU, Universitatea "Mihail Kogalniceanu" din Iasi

-         Asist.univ. master Paula GANGA, Universitatea "Mihail Kogalniceanu" din Iasi

  1. Conf.dr. Cristian SANDACHE, Cancelarul Universitatii "Mihail Kogalniceanu" din Iasi - Mostenirea cneazului Lazar. Sarbii despre ei si despre Kosovo.
  2. Drd. Marius HRISCU- Intrarea URSS in razboi: 17 septembrie 1939 sau 22 iunie 1941 ?
  3. Asist.cercetare Bogdan CEOBANU (Institutul de Istorie "A.D.Xenopol" - Iasi) - Intrigi rusesti in  spatiul romanesc (1879-1880). Cazul Gr.M.Sturdza.
  4. Dr.Paul NISTOR- (Institutul de Istorie "A.D.Xenopol" - Iasi)- Activitati ale Legatiei RPR din Washington, in 1948.
  5. Lect.dr. Camelia RADU (UMK Iasi)- Sclavul, personajul central al comediilor lui Plautus.
  6. Asist univ.drd. Elena-Coca ENACHESCU (Universitatea ”Petre Andrei” Iasi) -Gestiunea in Romania intre istorie si actualitate.
  7. Lect.dr. Lucian DIRDALA (Seful Colectivului Relatii Internationale si studii eruopene, UMK Iasi)

Democratizarea- tema centrala a raporturilor internationale contemporane.

  1. Drd. Ionut DUTA (Universitatea "Al.I.Cuza"-Iasi)- Semnificatii ale lucrarii lui John Locke „Al doilea tratat asupra guvernarii”.
  2. Prof.dr. Catalin TURLIUC (Institutul de Istorie "A.D.Xenopol" - Iasi)- Brinkmanship - Criza rachetelor din Cuba.
  3. Asist.univ.drd. Cristina ABOBOAIE (UMK Iasi)- Terorismul international: violenta, putere si religie.
  4. Asist.univ.drd. Ioana COZIANU (UMK Iasi)- EU’s Funding in the Context of the Financial Crisis.
  5. Consilier juridic drd. Nicolae IORGA (Biroul Regional Cooperare Transfrontaliera pt. Granita Ro-MD (BRCT Iasi)- Relevanta fondurilor de preaderare in gesionarea Programelor Operationale.
  6. Asist.univ.master Paula GANGA (UMK Iasi)- Oboseala democratica. Soarta revolutiilor „colorate” din fostul spatiu sovietic.
  7. Master Diana LUCHIAN - Liberalism si democratie in epoca moderna: geneza unei contradictii.
  8. Lect.dr. Ovidiu GHERASIM-PROCA (Universitatea "Al.I.Cuza" din Iasi)- Interpretarea drepturilor fundamentale si supravegherea generalizata a comunicatiilor digitale: de la argumentele politice clasice la garantiile juridice indispensabile.

Sectiunea

COMUNICARE  SI  RELATII  PUBLICE

(Sala E102)

MODERATORI:

-         Lect.univ.dr. Florentina POPA, Universitatea "Mihail Kogalniceanu" din Iasi

  1. Lect.univ.dr. Florentina POPA (UMK Iasi)- Viata politica romaneasca ca spectacol televizat.
  2. Conf.univ.dr. Carmen NEAMTU (Universitatea de stat ”Aurel Vlaicu” Arad) - Discursul publicitar. Retorica iconica.
  3. Asist.univ.drd. Ioana COZIANU (UMK Iasi)- Relevanta atitudinii si comportamentului in cadrul unei negocieri.
  4. Asist.drd. Cristina ABOBOAIE (IMK Iasi)- Identitatea si imaginea unei institutii. Adaptarea institutionala si situationala a comunicarii.
  5. Lect.dr. Lucian DIRDALA (Seful Colectivului Relatii Internationale si studii eruopene, UMK Iasi) -Coordonate ale campaniei politice negative in societatile in tranzitie.
  6. Lect.univ.drd. Andra MARIN (Directorul Departamentului informatic al Univ. "M.Kogalniceanu" din Iasi) - Marketingul pe internet: metoda si creativitate.
  7. Conf.univ.dr. Cristina Emanuela DASCALU (Universitatea „Apollonia” Iasi)- Factori determinanti in alegerea stirilor internationale pentru publicare in ziarele americane: un studiu comparativ in legatura cu prezenta stirilor despre Romania in zece ziare din SUA, respectiv o comparatie intre stirile din presa americana despre Romania intre anii 1985-1989 versus 2005-2009.
  8. Prep.univ.Adina-Liliana ALDEA, Prep.univ. Maria-Silvia BILASEVSCHI (Facultatea de Comunicare si Relatii Publice, Universitatea „Apollonia” Iasi) - New Media din perspectiva Relatiilor Publice.
  9. Asist.univ.drd. Catalin DRACSINEANU (Director Departament Imagine, UMK Iasi)- Noi directii in fictiunea moderna.
  10. Asist.univ.dr. Andreea PAVEL (UMK Iasi)- De la deformare portretistica la grotesc in proza lui Gib I. Mihaiescu.
  11. Lect.dr. Serban FOTA (Univ. Apollonia Iasi)- Parfumul si comunicarea intima.
  12. As.drd Iulian Gabriel HRUSCA (Universitatea „Apollonia” Iasi)- Stahanovismul comunist si neostahanovismul kapitalist
  13. Lect.dr. Doina Mihaela POPA (Universitatea "Petre Andrei" din Iasi)- Triunghiul dinamicilor atitudinale in comunicare

Sectiunea

GEOGRAFIE – ISTORIE – ARHEOLOGIE

(Sala P08)

MODERATORI:

-         Prof.univ.dr. Gabriel DAVIDESCU, Seful Colectivului Geografie, Univ. "M.Kogalniceanu"-Iasi

-         Prof.univ.dr. Vasile CHIRICA,  Univ. "Mihail Kogalniceanu" din Iasi

  1. Prof.univ.dr. Gabriel DAVIDESCU, Seful Colectivului Geografie (UMK Iasi)- Indicii bioclimatice-indicatori favorabili turismului in Subcarpatii Moldovei.
  2. Prof.univ.dr.Vasile CHIRICA (UMK Iasi)–Sanctuarele paleoliticului superior european.
  3. Lector Valerian DRAGU (UMK Iasi)- Promovarea elevilor prin Centrul de Excelenta.
  4. Prof.univ.dr. Vasile CHIRICA, drd. Mihaela CAZACU DAVIDESCU- Baza de date privind arta Paleoliticului superior central european.
  5. Prof.Nadia BOTEZATU, Diana BENCHEA, Andreea TEODORESCU, Alina NEDELICU (Colegiul National „Emil Racovita” Iasi)- Observatii asupra reducerii biodiversitatii in mediul natural.
  6. Muzeograf Mihai CUCOLEA- Model european de organizare a unei expozitii preistorice.
  7. Lector Valerian DRAGU, Emma CORODESCU- Disfunctionalitati  urbane, cu referire la municipiul Iasi.
  8. Muzeograf Dumitru CUCOLEA- Traditii etnografice in comuna Vanatori-Neamt.
  9. Lector Valerian DRAGU, Catalin STOICA, Andreea STOIAN- Orasul in extindere.
  10. Prof. Alina BARLIGA, Alina BOJESCU, Adriana DASCALESCU (Colegiul National  „Emil Racovita” Iasi)- Apa- miracolul vietii.
  11. Preot prof. Constantin STEFAN (Colegiul National  „Emil Racovita” Iasi)- titlu rezervat.
  12. Prof. Ovidiu Sorin CIOCAN (Colegiul National ”Mihai Eminescu”- Suceava)- Experimentul de la Pitesti- cea mai teribila barbarie a lumii comuniste
  13. Prof. Constantin STEFAN (Colegiul National „Emil Racovita”- Iasi)- Calamitati naturale, minuni sau semne ale interventiei divine?”.



Universitatea „Mihail Kogalniceanu” din Iasi
Centrul francofon de Drept Constitutional


Masa rotunda cu participare internationala

cu tema

Puterea judiciara

IASI 21 - 22 MAI 2010


Avem deosebita onoare de a va invita sa participati la a XII-a editie a Mesei rotunde cu participare internationala pe care Universitatea “Mihail Kogalniceanu”, prin Centrul francofon de Drept Constitutional o va organiza la IASI, in perioada 21-22 mai 2010, cu tema:

Puterea judiciara

rezumatele lucrarilor sunt disponibile aici

Masa rotunda va fi urmata de Sesiunea Stiintifica a Universitatii „Mihail Kogalniceanu” ce se va desfasura in plen si pe sectiuni.
Mentionam ca participarea la Sesiunea Stiintifica anuala a UMK este creditata de Uniunea Barourilor de Avocati din Romania.

RECTOR, 
Prof.univ.dr. Genoveva VRABIE

CANCELAR,
Conf.dr. Cristian SANDACHE

Legaturi rapide:

Planul dezbaterilor

Formularul de inscriere

Consiliul stiintific

PLANUL DEZBATERILOR

1.Privire istorica

2.Principiul separaţiei puterilor in stat in constitutiile statelor din U.E.

3.Organ de stat, putere de stat, puteri publice, autoritati publice, institutii publice. Contributii la clarificarea sintagmelor.

4.Identificarea puterilor de stat.

5.Puterea judecatoreasca. Trasaturile specifice care-i determina locul aparte in sistemul autoritatilor publice.

6.Coexistenta mai multor ordini juridice si repartitia competentelor intre jurisdictiile judiciare si cele administrative

7.Evolutia notiunii de putere judecatoreasca in Franta

8.Competentele generale ale instantelor judecatoresti si ale structurilor de tip „Consiliu Superior al Magistraturii” si abuzul de putere.

9.Natura juridica a curtilor (tribunalelor) constitutionale.

10.Justitia constitutionala stabilizatoare a democratiei constitutionale

11.Miza politica a legarii judecatorului fata de constitutie si lege

12.Principalele raporturi dintre puterile de stat si perturbarea lor. Atributiile curtilor constitutionale de a solutiona conflictele juridice de natura constitutionala dintre autoritatile publice.

13.Actiunile de protest ale magistratilor romani din toamna anului 2009. Un punct de vedere asupra naturii si legalitatii lor.

14.Necesitatea revizuirii Constitutiei Romaniei si stabilirii unor principii ferme privind relatiile dintre puterile statului.

15.Limitarea „puterii” instantelor judecatoresti nationale ca efect al obligativitatii jurisprudentei instantelor comunitare si a jurisprudentei C.E.D.O.

Descarcati aici formularul de inscriere

CONSILIUL STIINTIFIC

Prof. univ. dr. Genoveva VRABIE - Rector al Universitatii „Mihail Kogalniceanu” din Iasi – presedinte

Prof. univ. dr. Didier MAUS – Consilier  de Stat ;  Presedinte emerit al Asociatiei franceze de drept constitutional; Presedinte al Asociatiei internationale de drept constitutional

Prof. univ. dr. Simina TANASESCU – Prodecan, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti

Conf. univ. dr. Cristian Sandache – Cancelar, Universitatea „Mihail Kogalniceanu” din Iasi


Conferintele pot fi descarcate aici :

Falimentul bipolaritatii "model american-model european(Kelsian)" in calitate de criteriu analitic al controlului de constitutionalitate

Controlul de "comunitaritate" a ordinii juridice interne realizat de judecatorul national si consecintele sale asupra sistemului constitutional

Demnitatea persoanei in calitate de valoare suprema a ordinii juridice spaniole si in calitate de sursa a oricarui drept

Cei care au audiat toate conferintele au primit un atestat semnat de rectorul Universitatii "Mihail Kogalniceanu" si de profesorul Segado si recunoscut in cadrul programului personal de formare continua

Francisco Fernandez Segado
Universidad Complutense de Madrid

Doctor in Drept la Universidad Autonoma de Madrid si licentiat in Sociologie politica si administrarea afacerilor.
Profesor de drept constitutional timp de treisprezece ani la Universidad de Santiago de Compostela si, incepand din aprilie 2000, la Facultatea de Drept de la Universitatea Complutense de Madrid.
Doctor Honoris Causa a Universitatilor din Messina (Italia) si Pontificia Universidad Catolica del Peru in Lima.
Profesor de onoare al multor universitati din America Latina, printre care Universidad Nacional Mayor de San Marcos de Lima, Universidad Externado de Colombia, Universidad Nacional de San Agustín de Arequipa, Universidad nacional de Trujillo, Universidad nacional de San Antonio Abad del Cusco y, Universidad de Punta del esta (Uruguay)
Profesor visiting la Universitatea „Mihail Kogalniceanu” din Iasi si, printre alte universitati, la Universitatea din Milano si Universidad Nacional de La Plata (Argentina).
Autor a 22 carti publicate in Italia, Mexic, Peru si Spania. De asemenea, autorul a peste 450 de articole stiintifice publicate in reviste sau de lucrari colective din Argentina, Bolivia, Brazilia, Columbia, Costa Rica, Chile, El Salvador, Franta, Guatemala, Italia, Mexic, Nicaragua, Peru, Polonia, Portugalia , Republica Ceha, romana, Serbia si Muntenegru, Venezuela si Spania. Lucrarile sale au fost scrise sau traduse in urmatoarele limbi: ceha, franceza, galiciana, engleza, italiana, poloneza si portugheza, in limba spaniola.
Membru al Academiei Nationale de Drept si Stiinte Sociale din Cordoba (Argentina).
Membru corespondent al Real academia de Jurisprudencia y Legislacion de Madrid, al Asociatiei Internationale de Drept constitutional si membru a 33 de alte institutii academice si stiintifice din mai multe tari.
Membru al "Asociatiei Europene a legislatiei", a "Societas iuris publici Europeai" al Asociatiilor din Argentina, Peru si Venezuela de Drept constitutional si al Asociatiei uruguayane de Drept Public. Membru al mai mult de doua duzini de consilii consultative, birouri de consiliere sau editoriale de specialitate in mai multe tari.
Membru al Comisiei Electorale Centrale din 1994 pana in 2000.
A sustinut aproape trei sute prelegeri la universitati si institutii stiintifice din cincisprezece tari din Europa si America Latina si a participat, de asemenea, la sute de conferinte, cea mai mare parte internationale.
Premiat, inclusiv cu Gran Cruz del Mérito Naval (Ministerul Apararii din Spania, 1998) si cu Orden Venezolana “Francisco de Miranda”, acordat de Presedintele Republicii, dr. Rafael Caldera (1997).




Sesiunea stiintifica studenteasca  9 decembrie 2010



  • La Secţiunea de Drept Public:


Premiul I – a fost acordat:

Ø      D-lui stud. Radu Nicuşor Dănăilă (anul I, Drept, Universitatea "Mihail Kogălniceanu") pentru lucrarea Republica (coordonator D-ra Lect.dr. Crina Verga)


Premiul al II-lea – a fost acordat:

Ø      D-lui stud. Bogdan Andrei Dan (anul IV, Drept, Universitatea "Mihail Kogălniceanu") pentru lucrarea Criminalitatea informatică (coordonator D-l Lect. dr. Mihai Covalciuc)

 

Premiul al III-lea – a fost acordat:

Ø      D-relor masterande Elena Unguru şi Elena Alexa (masterande, Universitatea "Al. I. Cuza") pentru lucrarea  Constructivism şi metodologii calitative în sociologia juridică (coordonator D-l Lect.dr. Antonio Sandu),

Ø      D-rei stud. Sabina Butnaru (anul II, Drept, Universitatea "Mihail Kogălniceanu") pentru lucrarea Conflictul între instituţia primarului şi consiliul local (coordonator D-l Lect.dr. Bogdan Ciubotaru)

 

  • La Secţiunea de Drept Privat şi ştiinţe complementare:


Premiul I – a fost acordat:

Ø      D-nilor stud. Alexandra Huțu și Cristian Mărtişcă (anul III, Drept , Universitatea "Mihail Kogălniceanu"), pentru lucrarea Exproprierea pentru cauză de utilitate publică – restricţie a dreptului de proprietate (coordonator D-na Lect.dr. Aneta Luca);


Premiul al II-lea – a fost acordat:

Ø      D-rei stud. Milia Monica (anul III, Drept, Universitatea "Mihail Kogălniceanu") pentru lucrarea Vânzarea lucrului altuia (coordonator D-na Lect. dr. Aneta Luca)

Ø      D-lui stud. Vlăduţ Mătreaţă (anul II, Drept, "Universitatea Mihail Kogălniceanu") pentru lucrarea Punerea sub interdicţie judecătorească în sistemul nostru, la graniţa dintre drept si abuz de drept (coordonator D-na Lect. dr. Beatrice Ştefănescu)


Premiul al III-lea – a fost acordat:

Ø      D-rei stud. Petronela Dănceanu (anul III, Drept, Universitatea "Mihail Kogălniceanu") pentru lucrarea Reglementarea contractului de vânzare-cumpărare în noul Cod Civil (coordonator D-na Lect.dr. Aneta Luca).



SERIA DE PRELEGERI ORGANIZATE DE CENTRUL DE CONFERINTE  al UMK

TRINITATEA PUTERILOR AZI

Sustinuta de Prof. univ. dr. GENOVEVA VRABIE

Sambata, 16 octombrie 2010 în Aula Colegiului National « Petru Rares »

CETĂŢENIA  ÎNTRE  NAŢIONAL ŞI INTERNAŢIONAL

Susţinută de Prof. univ. dr. Aurora Ciucă

Sambătă, 13 octombrie 2010, 11.00  în Aula Colegiului Naţional  « Petru Rareş » Suceava,

Modelul Titulescu în politica externă a României interbelice,  între susţinere şi contestare

Susţinută de Conf. univ.dr. CRISTIAN SANDACHE

Sambătă, 11 decembrie 2010 în Aula Colegiului Naţional



Sesiunea stiintifica studenteasca  9 decembrie 2010

La Secţiunea de Drept Public:


Premiul I – a fost acordat:

Ø      D-lui stud. Radu Nicuşor Dănăilă (anul I, Drept, Universitatea "Mihail Kogălniceanu") pentru lucrarea Republica (coordonator D-ra Lect.dr. Crina Verga)


Premiul al II-lea – a fost acordat:

Ø      D-lui stud. Bogdan Andrei Dan (anul IV, Drept, Universitatea "Mihail Kogălniceanu") pentru lucrarea Criminalitatea informatică (coordonator D-l Lect. dr. Mihai Covalciuc)


Premiul al III-lea – a fost acordat:

Ø      D-relor masterande Elena Unguru şi Elena Alexa (masterande, Universitatea "Al. I. Cuza") pentru lucrarea  Constructivism şi metodologii calitative în sociologia juridică (coordonator D-l Lect.dr. Antonio Sandu),

Ø      D-rei stud. Sabina Butnaru (anul II, Drept, Universitatea "Mihail Kogălniceanu") pentru lucrarea Conflictul între instituţia primarului şi consiliul local (coordonator D-l Lect.dr. Bogdan Ciubotaru)


La Secţiunea de Drept Privat şi ştiinţe complementare:


Premiul I – a fost acordat:

Ø      D-nilor stud. Alexandra Huțu și Cristian Mărtişcă (anul III, Drept , Universitatea "Mihail Kogălniceanu"), pentru lucrarea Exproprierea pentru cauză de utilitate publică – restricţie a dreptului de proprietate (coordonator D-na Lect.dr. Aneta Luca);


Premiul al II-lea – a fost acordat:

Ø      D-rei stud. Milia Monica (anul III, Drept, Universitatea "Mihail Kogălniceanu") pentru lucrarea Vânzarea lucrului altuia (coordonator D-na Lect. dr. Aneta Luca)

Ø      D-lui stud. Vlăduţ Mătreaţă (anul II, Drept, "Universitatea Mihail Kogălniceanu") pentru lucrarea Punerea sub interdicţie judecătorească în sistemul nostru, la graniţa dintre drept si abuz de drept (coordonator D-na Lect. dr. Beatrice Ştefănescu)


Premiul al III-lea – a fost acordat:

Ø      D-rei stud. Petronela Dănceanu (anul III, Drept, Universitatea "Mihail Kogălniceanu") pentru lucrarea Reglementarea contractului de vânzare-cumpărare în noul Cod Civil (coordonator D-na Lect.dr. Aneta Luca).



SERIA DE PRELEGERI ORGANIZATE DE CENTRUL DE CONFERINTE  al UMK

TRINITATEA PUTERILOR AZI

Sustinuta de Prof. univ. dr. GENOVEVA VRABIE

Sambata, 16 octombrie 2010 în Aula Colegiului National « Petru Rares »

CETĂŢENIA  ÎNTRE  NAŢIONAL ŞI INTERNAŢIONAL

Susţinută de Prof. univ. dr. Aurora Ciucă

Sambătă, 13 octombrie 2010, 11.00  în Aula Colegiului Naţional  « Petru Rareş » Suceava,

Modelul Titulescu în politica externă a României interbelice,  între susţinere şi contestare

Susţinută de Conf. univ.dr. CRISTIAN SANDACHE

Sambătă, 11 decembrie 2010 în Aula Colegiului Naţional


Ultima actualizare în Vineri, 11 Mai 2012 06:58