Sondaje 6

Din ceea ce stiu pana in prezent despre UMK, daca un prieten ar dori sa studieze la o Universitate privata si mi-ar cere parerea in privinta UMK
 
«LA POLITISATION DE LA JUSTICE» – LE PHENOMENE AU BRESIL

Autor: Monica HERMAN SALEM CAGGIANO

Editura: Institutul European

ISBN: 978-973-611-770-1

pp. 185-190

Rezumat

Formula de control al constituţionalităţii legilor introdusă în 1988, un model deosebit şi destul de sofisticat, avea drept misiune întărirea justiţiei constituţionale şi a viguroaselor  sale efecte în direcţia prezervării democraţiei. Odată garantată supremaţia Constituţiei, se asigură legalitatea constituţională, drepturile fundamentale, libertatea – piloni ai statului de drept.

Ultimii ani au marcat o intensă activitate din partea puterii noastre judiciare. Au fost pronunţate în special decizii în domeniul contenciosului electoral. Aici justiţia îşi intră în noua sa atribuţie, aceea de a da orientarea politica.

În zilele noastre, în Brazilia există o foarte puternică preocupare în ceea ce priveşte reforma politică, o idee care a devenit aproape o legendă, făcând parte din mitologia politică. Totuşi, în fata inerţiei puterii legislative, puterea judiciară a terminat aproape lista reformelor existente pe agenda de lucru. Este ceea ce numim fenomenul activismului judiciar sau, şi mai mult, al judiciarizării politicii.

Download