Sondaje 6

Din ceea ce stiu pana in prezent despre UMK, daca un prieten ar dori sa studieze la o Universitate privata si mi-ar cere parerea in privinta UMK
 
L'INFLUENCE DE LA MODALITE DE SUFFRAGE AUX PRESIDENTIELLES SUR LES RAPPORTS ENTRE LES POUVOIRS ETATIQUES

Autor: Snejana SULIMA

Editura:  Institutul European

Cod ISBN: 978-973-611-597-4, pp. 109-125

Rezumat:

Legitimitatea populară, care apare în urma scrutinului universal direct, poate influenţa raporturile care se stabilesc între puterile statului în urma alegerilor. În ecuaţia relaţiilor dintre aceste puteri, legitimitatea populară joacă un rol important, iar atribuirea acestei legitimităţi depinde foarte mult, într-o primă fază, dincolo de prevederile constituţionale, de personalitatea liderului care ocupă funcţia de şef al statului în momentul unor reforme importante în acel stat.

Spre deosebire de ţările occidentale, unde întărirea executivului a fost urmarea strategiilor de depăşire a unor crize de ordin economic sau politic, în Europa de Est liderii mişcărilor de contestare a puterii comuniste au instaurat alegeri directe pentru funcţia de Preşedinte, urmărind mai ales propriile lor interese.

Scrutinul direct pentru alegerea şefului satului nu este întotdeauna coroborat cu o gamă largă de atribuţii date acestuia. Puterea prezidenţială este sporită în special de personalitatea celui care ocupă această poziţie, dincolo de prevederile constituţionale, pe care acesta din urmă are tendinţa să le modifice exact cu scopul de a înzestra funcţia de Preşedinte cu mai multă putere politică, dar şi urmărind scopul realizării programului său de guvernare.

Personalizarea puterii politice, reflectare a legitimităţii populare, ca urmare a scrutinului direct pentru funcţia de Preşedinte al statului duce la creşterea rolului acestuia în raporturile sale cu celelalte autorităţi politice.

Download

Last Updated on Wednesday, 07 September 2011 10:48