Sondaje 6

Din ceea ce stiu pana in prezent despre UMK, daca un prieten ar dori sa studieze la o Universitate privata si mi-ar cere parerea in privinta UMK
 
BICAMERISMUL PARLAMENTAR DIN POLONIA SI CALITATEA DE MEMBRU AL UNIUNII EUROPENE

Autor: Ewa POPŁAWSKA

Editura:  Cugetarea

Cod ISSN: 1221-4876, pp. 92-100

Rezumat:

Camera a doua a Parlamentului polonez, Senatul, a fost reinstituită în 1989. În conformitate cu Consituţia de la 2 aprilie 1997, poziţia sa instituţională a fost definită în termeni de egalitate cu cea a Sejm-ului. Totuşi, prin termenii reglementărilor constituţionale detaliate, Senatul este inferior Sejm-ului, care este într-o poziţie privilegiată : în rpocesul de legiferare, Sejm-ul are ultimul cuvânt şi Constituţia cere doar o majoritatea absolută de voturi, prin prezenţa numărului minim statutar de deputati, pentru a respinge amendamentele Senatului. Nu există comitete de mediere parlamentară în niciuna din camere şi nicio instituţie de „navetă”.Tribunalul constituţional interpretează foarte restrictiv amendamentele Senatului la lege.

Pe 1 mai 2004 a intrat în vigoare în Polonia Protocolul Tratatului de la Amsterdam cu privire la rolul parlamentelor naţionale în Uniunea Europeană, care prevede dreptul parlamentelor naţionale (în cazul Poloniei, ambele camere), să exprime amendamente la proiectele legislative. Actul de la 11 martie 2004 privitor la cooperarea dintre Consiliul de Miniştri şi Senatul şi Sejm-ul în materie de integrare ca membru al Uniunii Europene a Poloniei nu a răspuns aşteptărilor referitoare la o schimbare semnificativă de roluri a celor două camere în cadrul procesului legislativ legat de aderare.

Last Updated on Thursday, 15 September 2011 08:37