Sondaje 6

Din ceea ce stiu pana in prezent despre UMK, daca un prieten ar dori sa studieze la o Universitate privata si mi-ar cere parerea in privinta UMK
 
IMPLICATII CONSTITUTIONALE ALE EXTINDERII UNIUNII EUROPENE

Autor: Constanta CALINOIU

Editura:  Cugetarea

Cod ISSN: 1221-4876, pp. 77-82

Rezumat:

Toate statele care au aderat la Comunităţile Europene sau la Uniunea Europeană au procedat la modificarea anterioară a contituţiei proprii pentru asigurarea deplinei legalităţi a procedurii de aderare. Majoritatea statelor membre au optat pentru indtroducerea unei secţiuni sau a unui articol nou în constituţie, care să cuprindă, pe de o parte, permisiunea de a efectua transferul de puteri suverane în favoarea Uniunii, iar pe de altă parte, să asigure deplina eficienţă a dreptului comunitar în dreptul intern, în modalitatea conturată prin deciziile Curţii Europene de Justiţie.

Aderarea la Uniunea Europeană va viza implicaţiile care decurg din calitatea de membru asupra dispoziţiilor constituţionale referitoare la următoarele probleme :

  • principiul transferului de puteri ale statului către Uniune, sub aspectul exerciţiului unor drepturi care, până în acest moment, ţineau şi aparţineau de suveranitatea statului;
  • supremaţia, prioritatea, aplicabilitatea directă, ca şi efectul direct al dreptului comunitar;
  • dispoziţii speciale ale tratatelor comunitare (în privinţa cetăţeniei, a drepturilor electorale, etc.);
  • dispoziţii speciale în constituţiile naţionale care contravin acquis-ul comunitar, cum ar fi, de pildă, dobândirea de terenuri sau proprietăţi imobiliare de către nerezidenţi, extrădarea propriilor cetăţeni., etc.

Nevoia de adaptare a constituţiilor naţionale şi, în egală măsură, a practicii constituţionale, este necesară atât înainte de aderarea la Uniunea Europeană, cât şi după aceea, adică după dobândirea calităţii de membru. Modificarea textelor constituţionale este menită să contribuie la îmbunătăţirea capacităţii de transpunere şi de aplicare a dreptului comunitar în decursul procesului de preaderare, dar, în egală măsură, şi după aderare. Aşa cum precizează specialiştii în drept comunitar, acquis-ul este o ţintă în mişcare; acest lucru implică faptul că adaptarea constituţiilor naţionale va avea loc în egală măsură şi după integrarea în Uniunea Europeană.

Last Updated on Thursday, 15 September 2011 08:36