Sondaje 6

Din ceea ce stiu pana in prezent despre UMK, daca un prieten ar dori sa studieze la o Universitate privata si mi-ar cere parerea in privinta UMK
 
O idee: Societatea Natiunilor (origini, organizare, scopuri)

Autor: Marius HRISCU         

Editura:  CUGETAREA

Cod ISSN: 1221-4876, pp. 125-133

Rezumat

Inceputul secolului XX gaseste statele mapamondului preocupate de gasirea unei organizatii internationale, al carei scop principal sa fie mentinerea pacii. Aceasta organizatie era Societatea Natiunilor. 

Pactul Societatii Natiunilor a intrat in vigoare in data de 20 ianuarie 1920, avand ca membri fondatori 26 de state, 4 dominioane si India, precum tari care au luptat impotriva Germaniei. 

Intitutiile principale ale Societatii Natiunilor erau: Adunarea si Consiliul asistate de un Secretariat permanent. Alaturi de Societatea Natiunilor, alte doua organizatii si-au desfasurat activitatea ca institutii separate, dar in stransa legatura cu S.N.: Organizatia Internationala a Muncii si Curtea Permanenta de Justitie Internationala. 

Conflictul intre China si Japonia, atacul Italiei fasciste impotriva Etiopiei, reocuparea Renaniei de catre Germania, razboiul ruso-finlandez, au fost situatii de criza in care Societatea Natiunilor s-a dovedit neputincioasa.

Elementul definitoriu a constat in faptul ca Societatii Natiunilor ii lipsea forta armata, prin care ar fi putut solutiona crizele politice si aplica sanctiuni militare statelor agresive, care, prin actiunile lor, au pus in pericol pacea mondiala, Scopul suprem pentru care a fost infiintata Societatea Natiunilor.   

 Cuvinte cheie: idee; organizatii internationale; Societatea Natiunilor; Woodrow Wilson; pace mondiala.

Download

Last Updated on Friday, 16 September 2011 15:06