Sondaje 6

Din ceea ce stiu pana in prezent despre UMK, daca un prieten ar dori sa studieze la o Universitate privata si mi-ar cere parerea in privinta UMK
 
CONTRACTUL - O INSTITUTIE A CAPITALISMULUI

Autor: Ion POHOATA

Editura:  Cugetarea

Cod ISSN: 1221-4876, pp. 94-98

Rezumat:

Capitalismul nu poate să dureze şi să se dezvolte fără a respecta, printre altele, o premisă fundamentală pe care se bazează fiecare societate civilizată: contractul. De fapt, capitalismul nu este nimic altceva decât o sumă de contracte respectate, iar omul de afaceri, nimic altceva decât un participant „respectabil” la acest joc, conştient că în cazul în care încalcă o regulă poate atrage asupra sa pedeapsa supremă – eliminarea. Acesta este motivul pentru care atitudinea sa faţă de contract este caracterizată prin maximum de prudenţă; de atitudinea lui depind şansele sale de supravieţuire, de participare la joc, de a efectua o afacere profitabilă în prezent, dar şi în viitor. Pe de altă parte, piaţă, prin mijlocirea legii, pedepseşte tot ce nu este conform cu credibilitatea: minciuna, hoţia, viciul, etc.

Totul depinde de felul cum sunt asigurate sănătatea şi onorabilitatea structurii afacerii; de felul cum rămâne deschis partenerilor serioşi şi viitoarei dezvoltări şi de felul cum piaţa şi capitalismul îşi asigură dinamicile.

Mise à jour le Mercredi, 14 Septembre 2011 16:07