Metodologia privind organizarea examenelor de finalizare a studiilor universitare de licenta


(pentru sesiunile: iulie si septembrie 2017)


Senatul Universitatii „Mihail Kogalniceanu” din Iasi, acreditata prin Legea nr. 137/2005, adopta prezenta Metodologie privind organizarea examenelor de finalizare a studiilor universitare de licenta:


I. Aspecte organizatorice generale

I.1. Examenul de licenta se desfasoara potrivit regulilor stabilite de Legea Educatiei nr.1/2011, in conformitate cu Legea nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare, cu modificarile si completarile ulterioare, in temeiul Ordinului Ministrului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice nr. 6125/20.12.2017, publicat in M. Of. Nr. 7/ 04.01.2017 si a Legii nr. 137/2005 privind infiintarea Universitatii „Mihail Kogalniceanu” din Iasi, precum si a Cartei Universitatii „Mihail Kogalniceanu” din Iasi.

II. Organizarea examenului de finalizare a studiilor universitare de licenta

II.1. Universitatea „Mihail Kogalniceanu”, ca institutie de invatamant superior acreditata, organizeaza examen de licenta pentru absolventii proprii.

II.2. Universitatea “Mihail Kogalniceanu”, ca institutie de invatamant superior acreditata organizeaza si desfasoara examen de finalizare a studiilor organizate in baza Legii nr. 84/1995, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare cu respectarea acelorasi conditii.

II.3. Examenul de licenta este organizat in trei sesiuni pe parcursul anului universitar, respectiv in lunile iulie, septembrie si februarie.

II.4. Comisia de licenta va fi compusa, potrivit normelor legale in vigoare, din cadre didactice proprii.

II.5. Comisia este stabilita, prin decizia Rectorului, la propunerea Consiliului facultatii si cu aprobarea Senatului universitar.

II.6. Membrii comisiei de examen de finalizare a studiilor si secretarul comisiei de examen de finalizare a studiilor nu se pot afla, cu cei evaluati sau intre ei, in relatii de soti, afini si rude pana la gradul al III lea inclusiv.

II.7. Examenul de licenta consta in doua probe:

Proba I – Evaluarea cunostintelor fundamentale si de specialitate;

Proba II – Prezentarea si sustinerea lucrarii de licenta .

III. Inscrierea candidatilor pentru examenul de finalizare a studiilor de licenta

III.1. Perioada de inscriere pentru fiecare dintre sesiunile de examen se stabileste si se afiseaza. Inscrierea se efectueaza individual.

III.2. Se pot inscrie la examenul de licenta absolventi ai facultatii de drept, specializarile drept sau stiinte juridice, studii de lunga durata (minim 4 ani de studii), promotia 2017, precum si din promotiile precedente.

III.3. Dosarul de inscriere trebuie sa cuprinda:

- cererea tip de inscriere

- certificatul de nastere - copie legalizata

- certificatul de casatorie (sau alte acte care atesta schimbarea numelui sau prenumelui) - copie legalizata

- cartea de identitate - copie xerox

- diploma de bacalaureat - original si copie legalizata

- foaie matricola/ supliment la diploma

- adeverinta eliberata de institutia de invatamant superior absolvita din care sa rezulte: calitatea de absolvent, durata studiilor, forma de invatamant, promotia si specializarea absolvita.

- certificat de competenta lingvistica

-2 fotografii, ¾ pe hartie mata cu fond de culoare deschisa

-1 dosar plic

- chitanta de plata a taxei de licenta

-1 exemplar al lucrarii de licenta cu referatul coordonatorului acesteia cu mentionarea pe coperta, a disciplinei la care se sustine; de asemenea, lucrarea de licenta se va depune si in format digital pe un CD inscriptionat (format word)

- declaratia privind autenticitatea lucrarii semnata de autorul acesteia precum si de catre indrumator.

Este interzisa comercializarea de lucrari stiintifice in vederea facilitarii falsificarii de catre cumparator a calitatii de autor al unei lucrari de licenta.

III.4. Inscrierea candidatilor se face la Secretariatul Facultatii de Drept, personal si in intervalul orar stabilit in acest sens.

III.5. Componenta Comisiei de licenta afiseaza, cu 48 h inainte de inceperea examenului, programarea pe ore si sali a candidatilor.

IV. Sustinerea examenului de licenta

IV.1. Prezentarea la sala programata pentru sustinerea fiecarei probe se va face pe baza cartii de identitate.

IV.2. Accesul in sala de examen se va face cu 30 min. inainte de inceperea examenului. Candidatii vor avea asupra lor actul de identitate si pix/stilou cu mina/cerneala albastra;

IV.3. Accesul in sala de examen cu orice mijloc sau sursa de inspiratie, indiferent de forma de prezentare, se sanctioneaza cu excluderea din examenul de licenta;

IV. 4. Repartizarea candidatilor pe sali va fi afisata cu cel putin 24 de ore inainte de inceperea examenului;

IV.5 Comisia de examen va stabili salile de examen si va afisa la intrarea in fiecare sala lista candidatilor. Pe fiecare banca va fi aplicata o legitimatie nominala de concurs care va cuprinde: numele si prenumele candidatului, CNP-ul personal, sesiunea de licenta, precum si stampila institutiei organizatoare. Aplicarea legitimatiilor pe banci va fi facuta de catre secretarul comisiei de licenta cu cel putin 24 ore inainte de inceperea examenului;

IV.6. Membrii comisiei de licenta se vor intruni in dimineata examenului si vor elabora subiectele respectand urmatoarele cerinte: subiectele vor acoperi in intregime tematica de licenta, vor avea acelasi grad de dificultate, vor fi elaborate in limba romana si vor fi formulate in mod explicit, fara a lasa loc de interpretari;

IV.7. Subiectele vor fi rezolvate pe coli securizate, unde vor fi trecute: numele si prenumele candidatului, prenumele tatalui si numarul legitimatiei;

IV. 8. Orice incercare de frauda in timpul desfasurarii examenului de licenta, se sanctioneaza cu eliminarea candidatului respectiv din examen, mentionandu-se in toate documentele „eliminat din examen”.

IV.4. Proba I, evaluarea cunostintelor fundamentale si de specialitate consta in examen scris sub forma testului grila la disciplinele: drept civil si drept penal.

Testul grila va cuprinde 50 de intrebari (25 de intrebari din materia aferenta disciplinei drept civil, 25 de intrebari din materia aferenta disciplinei drept penal).

Fiecare intrebare poate avea unul, doua sau trei raspunsuri corecte.

Timpul afectat acestei probe este de 120 de minute (2 h).

Solutia corecta si baremul de corectare se vor afisa imediat dupa incheierea probei.

IV.5. Proba II, Prezentarea si sustinerea lucrarii de licenta este publica si se desfasoara prin contact direct, nemijlocit prin prezenta in acelasi loc si in acelasi moment a comisiei de examen si examinatului.

Lucrarea de licenta va fi sustinuta in fata comisiei, formata din 3 cadre didactice, dintre care coordonatorul stiintific al lucrarii este membru de drept. Timpul alocat sustinerii lucrarii este de 20 -30 minute.

Membrii comisiei vor avea in vedere Precizarile metodologice aprobate de Senatul UMK .

IV.6. Media minima de promovare a examenului de licenta este 6,00. La fiecare proba nota minima de promovare este 5,00.

IV.7. Media fiecarei probe, calculata ca medie aritmetica a notelor membrilor comisiei de examen, precum si media examenului de licenta/diploma se determina cu doua zecimale, fara rotunjire. Notele la probele orale de examen sunt numere intregi de la 1 la 10.

IV.8. Pentru promovarea examenului de licenta se acorda 30 credite, ( 20 credite – proba 1; 10 credite – proba 2).

IV.9. Notele obtinute de candidati se afiseaza la finele fiecarei zile de examinare.

IV.10. Eventualele contestatii privind rezultatele unei probe se depun in termen de 24h de la afisarea rezultatelor si se rezolva in termen de cel mult 48 h de la data incheierii depunerii contestatiilor de catre comisia de analiza si solutionare a contestatiilor, comisie numita prin decizia rectorului. Deciziile comisiei de analiza si solutionare a contestatiilor sunt definitive.

IV. 11. Rezultatele obtinute la probele orale nu pot fi contestate.

VIII. Dispozitii finale

VIII.1. Comisia de finalizare a studiilor are obligatia de a verifica corectitudinea si legalitatea tuturor documentelor de inscriere.

VIII.2. Secretarul comisiei de finalizare a studiilor gestioneaza lucrarile de licenta/disertatie (si CD-urile) pe perioada examenului. In acest interval de timp, lucrarile ( si CD-urile) fiind disponibile pentru a fi consultate de catre membrii comisiei de examinare. Dupa finalizarea examenului, lucrarile (si CD-urile) se predau la secretariatul facultatii de drept care le va depozita in arhiva universitatii.

VIII.3. Diploma de licenta este insotita de suplimentul la diploma in conformitate cu OMEN nr. 657/2014 si se elibereaza de catre Biroul eliberari acte studii al Universitatii "Mihail Kogalniceanu" din Iasi, in termen de cel mult 12 luni de la data promovarii examenelor.

VIII.4. Pana la eliberarea diplomei, absolventii care au promovat examenul de finalizare a studiilor primesc, la cerere, adeverinte de absolvire. Adeverinta de absolvire confera titularului aceleasi drepturi legale ca si diploma si trebuie sa contina semnaturile si informatiile inscrise in diploma, precum si informatii privind forma de invatamant la care s-a organizat scolarizarea, perioada de studii, mediile de promovare a anilor de studii. In caz de pierdere sau de distrugere, eliberarea unei noi adeverinte urmeaza procedurile privind eliberarea duplicatelor diplomelor.

VIII.5. Absolventii care nu promoveaza examenul de finalizare a studiilor primesc, la cerere, un certificat de studii universitare care cuprinde informatii privind forma de invatamant la care s-a organizat scolarizarea, perioada de studii, mediile de promovare a anilor de studii.

VIII.6. Rectorul poate anula, cu aprobarea senatului universitar, un examen de finalizare a studiilor, un certificat sau o diploma de studii, atunci cand se dovedeste ca s-a obtinut prin mijloace frauduloase sau prin incalcarea prevederilor Codului de etica si deontologie universitara.

VIII.7. Eventualele contestatii privind rezultatele unei probe se depun in termen de 24h de la afisarea rezultatelor si se rezolva in termen de cel mult 48h de la data incheierii depunerii contestatiilor de catre comisia de analiza si solutionare a contestatiilor, comisie numita prin decizia rectorului. Deciziile comisiei de analiza si solutionare a contestatiilor sunt definitive.

VIII. 8. Rezultatele obtinute la probele orale nu pot fi contestate.

VIII. 9. Comisia de licenta va elabora mai multe variante de subiecte. Inainte de inceperea examenului, un reprezentant al studentilor va extrage, aleatoriu, subiectele care vor devenii obligatorii. Pentru transparenta, la cererea candidatilor, se pot deschide si celelalte subiecte;

VIII. 10. Subiectele vor fi rezolvate pe coli A3 (puse la dispozitie de catre institutia organizatoare), avand colt securizat, unde vor fi trecute: numele si prenumele candidatului, prenumele tatalui si numarul legitimatiei;

Precizarile metodologice privind alegerea elaborarea, sustinerea lucrarii de licenta si de disertatie aprobate de senatul UMK in data de 18 decembrie 2008 fac parte integranta din prezenta metodologie.

Prezenta metodologie a fost aprobata in sedinta Senatului Universitatii „Mihail Kogalniceanu” din data 27.02.2017.



DECANUL FACULTATII DE DREPT

Lector dr. Rodica BOCA

Last Updated on Monday, 03 April 2017 19:51