Dreptul administratiei publice locale


Durata studiilor: 2 semestre (1 an universitar)


Nr. credite 60 (+10 credite sustinerea lucrarii de disertatie)


Organizarea studiilor va avea ca durata doua semestre, de 14 saptamani fiecare, cu cate 12 ore saptamanal, cuprinzand in total 8 discipline obligatorii si o disciplina facultativa, cu un fond de 30 credite pe semestru, deci 60 pe an, carora li se adauga si 4 credite pentru disciplina facultativa.

Finalizarea studiilor se realizeaza prin sustinerea unei disertatii, la una din disciplinele de studiu prevazute in planul de invatamant, ce va fi apreciata cu 10 credite.

Programul de studii universitare de masterat DREPTUL ADMINISTRATIEI PUBLICE LOCALE a aparut in urma eforturilor de continuare si de perfectionare a experientei reprezentate de programul de master „Dreptul administrattei locale” derulat de Universitatea „Mihail Kogalniceanu” incepand cu anul universitar 2005-2006, program ce s-a dovedit a fi unul dintre cele mai solicitate. Aceasta situatie poate fi explicata prin faptul ca o mare proportie din absolventii nostri, dar nu numai, lucreaza in domeniul administratiei publice locale. In aceasta calitate, absolventii de drept, si nu numai, s-au lovit cu probleme pentru care nu au fost sau nu au fost suficient „scoliti” in timpul studiilor de licenta.

Functionarii trebuie pregatiti si formati in spiritul respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului si ale cetateanului, in spiritul principiilor statului de drept si al separatiei puterilor in stat, in spiritul principiului respectarii cetateanului, a contribuabilului si al intelegerii functionarului ca „servitor” al Cetatii. Functionarul unei societati in plina integrare europena trebuie, pentru a-si crea o viziune corecta asupra modului de a actiona in exercitarea atributiilor sale, sa anvizajeze procesul integrarii in toata complexitatea sa, cu aparenta contradictie dintre integrarea europeana tot mai puternica, pe de o parte, si descentralizarea, autonomia locala si desconcentrarea serviciilor publice, pe de alta parte. Mai mult, de aici din administratia locala trebuie sa vina propunerile de eficientizare a regionalizarii, de realizare a ei in spirit european, fapt pentru care functionarii trebuie specializati in acest domeniu.


Sa nu uitam necesitatea crearii functionarilor de profesie si a functionarilor europeni, care trebuie sa inspire universitatile in crearea programelor de master si sa privim initiativa Universitatii „Mihail Kogalniceanu” din Iasi ca fiind benefica si din acest punct de vedere.

Universitatea „Mihail Kogalniceanu” din Iasi, venind in intampinarea acestor cerinte stringente ale societatii romanesti a luat legatura cu Centrul Regional pentru Formarea Continua pentru Administratia Publica Locala si cu Prefectura Iasi pentru a face un program comun, adica pe de o parte, de a atrage practicieni, functionari publici, la programul de masterat DREPTUL ADMINISTRATIEI LOCALE si, pe de alta parte, de a oferi Centrului amintit specialisti pentru a preda diverse materii la cursurile de ei pregatite. Si pentru ca experienta oferita cursantilor sa fie mai variata, am invitat sa predea la noi specialisti precum Prof.dr.Dana APOSTOL-TOFAN de la Universitatea din Bucuresti, Prof.dr. Rodica Narcisa PETRESCU de la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj Napoca, dar si practicieni, precum Daniela DIMA, judecator.

Crearea unui program de masterat pe descentralizare si autonomie locala vine in intampinarea unor sarcini majore ale statului care trebuie sa actioneze consecvent pentru transformarea politicii financiare locale, chiar revolutionarea ei. Constienti ca politica noastra de organizare a unor masterate vine in sprijinul celei etatice, propunem Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii aprobarea programului de master DREPTUL ADMINISTRATIEI PUBLICE LOCALE si colaborarea pentru realizarea lui. 


Last Updated on Tuesday, 16 April 2013 12:26