Sondaje 6

Din ceea ce stiu pana in prezent despre UMK, daca un prieten ar dori sa studieze la o Universitate privata si mi-ar cere parerea in privinta UMK
 
LA COMPLEMENTARITE DES SOURCES EN REGARDANT LES DROITS DE L'HOMME

Autor: Emil BALAN, Gabriela VARIA

Editura: Institutul European

ISBN: 978-973-611-837-1

pp. 121-128

Rezumat

Protecţia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului poate fi asigurată prin norme internaţionale sau interne, cuprinse în convenţiile internaţionale sau în dreptul naţional.

Care este corespondenţa între aceste norme şi în ce măsură pot fi încorporate în constituţiile naţionale prevederile Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene – iată întrebări ridicate în ultima vreme de constituţionalişti, pornind de la subiecte precum situaţia creată de noua constituţie maghiară.

În acelaşi timp, se poate discuta dacă statele naţionale participante la o convenţie internaţională trebuie să considere că orice drept sau orice libertate protejată prin acea convenţie are un caracter fundamental, sau dacă ne putem referi la o complementaritate a surselor dreptului.

În acest context, abordăm includerea în constituţia României a dreptului la o bună administrare, menţionat în Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.

Studiul propus caută un răspuns la chestiunile referitoare la raportul optim, suprapunerea şi corespondenţa între norme din acelaşi domeniu – drepturile şi libertăţile omului – dar având surse de drept diferite.  

Download