Sondaje 6

Din ceea ce stiu pana in prezent despre UMK, daca un prieten ar dori sa studieze la o Universitate privata si mi-ar cere parerea in privinta UMK
 
LA TYPOLOGIE CLASSIQUE DES REGIMES POLITIQUES A L'EPREUVE DU CONSTITUTIONNALISME EST-EUROPEEN

Autor: Brigitte VINCENT

Editura:  Institutul European

Cod ISBN: 978-973-611-508-0, pp. 69-80

Rezumat:

Constituţionalismul contemporan, pentru care constituţionalismul Est-european este un bun exemplu, este revelator pentru flexibilitatea tipologiei clasice a regimurilor politice. Larg difuzată în timp şi spaţiu, paradigma parlamentară cunoaşte multiple zone care sunt ilustrative pentru regimurile Europei centrale şi orientale. Natura unora din aceste regimuri este de altfel simptomatică pentru relativa depăşire a dihotomiei clasice dintre regimul parlamentar şi regimul prezidenţial.

Chiar prin acest fapt, ea ridică problema modelului alternativ. Ambiguitatea anumitor regimuri, precum cel al celei de a V-a Republici, a contribuit într-adevăr la un nou model, regimul semi-prezidenţial. Inspirate de a V-a Republică franceză, pentru unele din ele, regimurile Europei centrale şi orientale contribuie la relansarea dezbaterii privind autonomia regimului semi-prezidenţial în calitate de model-tip.

Download

Last Updated on Wednesday, 07 September 2011 10:54