Sondaje 6

Din ceea ce stiu pana in prezent despre UMK, daca un prieten ar dori sa studieze la o Universitate privata si mi-ar cere parerea in privinta UMK
 
VARIATII IN COEFICIENTUL DE SLOPE A RELATIEI LINEARE DINTRE E.M.G. GLOBALA SI PUTEREA DE CONTRACTIE IN TIMPUL EFORTULUI SI A OBOSELII MUSCULARE

Autori: I. APOSTOL, C. MOLDOVAN, I. ROMAN, R. CIORNEA

Editura:  Cugetarea

Cod ISSN: 973-95314-6-6, pp. 93-103

Rezumat:

Caracteristica E.M.G. globale înregistrate în cursul efortului fizic intens dus până la oboseală consistă în numeroase modificări de amplitudine şi frecvenţă a biocurenţilor înregistraţi.

Noi am observat că există un raport între variaţiile amplitudinii şi frecvenţei biocurenţilor musculari şi forţa contracţiei, în diverse faxe ale efortului.

Integrând totalitatea biocurenţilor înscrişi pe E.M.G. globală şi raportând aceste valori la forţa contracţiei, am apreciat variaţiile aşa numitului coeficient de pantă, în raport cu diferitele perioade de efort şi grade de antrenament ale subiecţilor examinaţi:

-         la subiecţii neantrenaţi pentru travaliu fizic, coeficientul de pantă creşte progresiv în cursul efortului;

-         la subiecţii antrenaţi pentru travaliu fizic, curbele valorilor coeficientului de pantă prezintă fie o scădere, fie o tendinţă de menţinere constantă a acestor valori pe toată durata efortului;

-         la subiecţii antrenati exclusiv pentru exerciţii fizice, curbele variaţiilor coeficientului de pantă prezintă o creştere importantă în timpul perioadei secunde a efortului (faza critică) urmată de o tendinţă în stabilizarea valorilor maxime.

Datele prezentate pot constitui criterii pentru asocierea calităţii adaptării la efort a persoanelor examinate, aspect de mare importanţă în medicina fizică recuperatorie.


Last Updated on Wednesday, 14 September 2011 12:34