Sondaje 6

Din ceea ce stiu pana in prezent despre UMK, daca un prieten ar dori sa studieze la o Universitate privata si mi-ar cere parerea in privinta UMK
 
Curtea Constitutionala - garant al drepturilor si libertatilor fundamentale

Autor: Xhezair ZAGANJORI 

Editura:  CUGETAREA

Cod ISSN: 1221-4876, pp.22-29

Rezumat

Protectia drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului constituie o functie esentiala a curtilor constitutionale. Acest fapt a fost si continua sa fie un motiv de baza pentru stabilirea acestor mecanisme importante ale statului democratic. Cu toate acestea, modalitatile, prin care aceste drepturi si libertati fundamentale ale omului sunt garantate de Curtea Constitutionala, variaza de la un stat la altul. In majoritatea cazurilor, acest fapt se realizeaza numai prin controlul abstract al normelor, sau prin control de incidenta (initiat de curti cu jurisdictie comunca), chiar si prin plangeri individuale. Pe de alta parte, metodele folosite si domeniul controlului constitutional, exercitat in baza unor plangeri individuale referitoare la incalcarea libertatilor si drepturilor fundamentale, nu sunt intotdeauna aceleasi. 

In aceasta privinta, cazul Albaniei este deosebit si problematic. In conformitate cu art. 42 si 131/f din Constitutie, cetatenii se pot adresa Curtii Constitutionale doar in cazul in care sesizeaza incalcarea dreptului la un proces echitabil. In realitate, conform jurisprudentei Curtii Constitutionale, acest drept a fost inteles si implementat doar precum garantie procedurala in contextul articolului 6 al Conventiei Europene pentru Drepturile Omului si nu intr-un context de fond. Cu toate acestea, Curtea Constitutionala a Reublicii Albania a facut eforturi considerabile pentrru a da o interpretare mai larga contextului procedural al procesului echitabil. 

Cuvinte cheie: drepturile omului, Curtea Constitutionala, plangeri individuale, proces echitabil 

Download


Last Updated on Friday, 16 September 2011 13:26