Sondaje 6

Din ceea ce stiu pana in prezent despre UMK, daca un prieten ar dori sa studieze la o Universitate privata si mi-ar cere parerea in privinta UMK
 

Sondaj 7

La care dintre evenimentele organizate in cadrul Zilelor UMK, doriti sa participati?
 
Anii 1992, 1993, 1994, 1995, 1996 si 1997

Directii de cercetare


    De la infiintare, directiile de cercetare ale Facultatii de Drept a Universitatii "Mihail Kogalniceanu" din Iasi s-au orientat catre teme majore ale stiintelor juridice, precum:
1) Drepturile omului in conditiile promovarii unei noi legislatii (1993)
2) Tendinte si perspective legislative (1994)
3) Constitutionalism si constitutionalitate 1995)
4) Legitimitate si legalitate (1996)
5) De lege ferenda; solutii legislative pentru noile realitati economico-sociale ale tarii. (1997)
6) Integrare legislativa europeana (1998 2003)
7) Integrare legislativa europeana (2004)

     1.1. Aceste directii de cercetare s-au materializat, mai intai in sesiuni de comunicari stiintifice anuale, referatele fiind publicate in Buletinul Stiintific al Universitatii, dupa cum urmeaza:
-Sesiunea stiintifica din 1992
-Sesiunea stiintifica din 1993
-Sesiunea stiintifica din 1994
-sesiunea stiintifica din 1995
-Sesiunea stiintifica din 1996
-Sesiunea stiintifica din 1997

    Sesiunea stiintifica din 1992- Comunicarile facute au fost publicate in Buletinul stiintific vol. I (91 de pagini). Principalele teme abordate au fost: - Biotehnologiile si viitorul omenirii - Caracterizare generala a noii Constitutii - Probleme ale dreptului de proprietate publica

    Sesiunea stiintifica din 1993- a avut 22 de comunicari si tot atatea publicatii incluse in Buletinul stiintific al Universitatii, vol. II/1993, de 143 pagini, cu teme axate pe: drepturile omului si drepturile cetateanului, protectia juridica a drepturilor omului, Consiliul Europei in promovarea drepturilor omului etc.

    Sesiunea stiintifica din 1994- a fost axata pe drepturile omului, comunicarile fiind publicate in Buletinul Universitatii, vol.III/1994, ce contine 137 pagini si are ca tematica:
- drepturile omului (abordate de mai multi autori precum, prof.dr. Genoveva VRABIE, conf.dr. Dinu VELICU, prof.dr. Gheorghe SCRIPCARU, etc.)
- lucrari din domeniul economic si al bioeticii in interrelatie cu dreptul. Volumul include 25 de colaborari cu teme ca cele mai sus mentionate.

    Sesiunea stiintifica din 1995- a avut ca subiect tema din planul de cercetare, intitulata "Constitutionalism si constitutionalitate", in care s-au comunicat, pe sectiuni ( drept public, drept privat si stiinte umaniste) 12 lucrari la care au fost primi autori sau colaboratori si 9 studenti.
Lucrarile au fost apoi publicate in Buletinul stiintific al Universitatii, Vol.IV din 1995, de 284 pagini, ce include:
- 6 lucrari din domeniul organizarii autoritatilor publice si drepturile omului
- 15 lucrari din domeniul stiintelor umaniste si auxiliare dreptului
- 9 lucrari din domeniul stiintelor economice in interferenta cu stiintele dreptului.
Volumul include astfel 30 de colaborari.

    Sesiunea stiintifica din 1996- a avut ca tema problema prevazuta in planul de cercetare, intitulata "Legalitate si legitimitate". Sesiunea a inclus o masa rotunda cu tema "aspectele legalitatii in antichitate", pe care au sustinut-o 4 studenti, o sectiune de drept public, in care s-au comunicat si dezbatut 5 comunicari ale cadrelor didactice si 3 ale studentilor, o sectiune de drept privat, cu 5 comunicari ale cadrelor didactice si doua ale studentilor si o sectiune de stiinte umaniste si auxiliare dreptului, la care au comunicat 4 cadre didactice si un student.
Lucrarile comunicate in sesiune au fost apoi incluse in Buletinul Universitatii nr. 5/1996, de 216 pagini. Acesta cuprinde:
- 12 articole privind aspectele legalitatii si legitimitatii in diverse ramuri ale dreptului: dreptul constitutional, dreptul succesoral etc.
- 13 articole conexe temei de cercetare din stiintele umaniste si disciplinelor auxiliare dreptului.
In Buletin se afla incluse trei articole despre federalism si autonomie locala in Romania, Italia, Spania si Iugoslavia, elaborate de autori cadre didactice la Universitatea noastra si de autori din strainatate, precum: Claudia Andreea, R.Matovici, F. Gimenez si Giulia Cipressi.

     Sesiunea stiintifica din 1997- a inclus comunicari din tema de cercetare "De lege ferenda" si ea s-a desfasurat de asemenea, pe trei sectiuni: de drept public (cu 7 comunicari ale cadrelor didactice si 2 ale studentilor) de drept privat (cu 7 comunicari ale cadrelor didactice si 4 ale studentilor) si de stiinte sociale si umaniste (cu 6 comunicari ale cadrelor didactice si una a studentilor). Materialele elaborate au fost publicate in Buletinul stiintific nr.6/1997 (218 pagini).
Buletinul include unele lucrari din tematica anului precedent, precum: Les fonctions du Parlament de la Roumanie (Prof.dr. Genoveva VRABIE), Crit�res de la responsabilite professionelle dans la pratique medicale (Prof.dr. Gheorghe SCRIPCARU), L'humanisme de la culture francaise (Prof.dr. C. PAVEL) etc. si rapoarte prezentate la Zilele juridice franco-romane, manifestare organizata in perioada 6-9 iunie de Universitatea noastra, in colaborare cu Academia romana (Institutul de Cercetari Juridice) si Societatea de Legislatie Comparata din Franta, precum La responsabilite du Pouvoir (Prof.dr.Genoveva VRABIE). De asemenea, buletinul include o parte din tematica de cercetare prezenta si anume: De lege ferenda, prin lucrarile lui N. Pepelea (Actul de vointa in dreptul administrativ), Dinu VELICU (Consideratii cu privire la efectele prescriptiei extinctive) si Maria HARBADA (Conceptul de ocrotire a unor categorii de minori intr-o viitoare reglementare), Traian STIRBAT (Pluralismul metodologic al logicii contemporane), Roxana BOZA (Controlul constitutionalitatii ordonantelor) etc. Volumul cuprinde 23 lucrari stiintifice, multiple recenzii si cronica vietii stiintifice a facultatii.


Last Updated on Friday, 14 May 2010 10:02